Nyheter:

Opposisjonen fortsatt urolig for situasjonen i Irak

Verken Rødt eller SV er blitt mer overbevist om at det er riktig å ha de norske soldatene i Irak etter å ha blitt orientert av forsvars- og utenriksministeren.

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag møtte forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) og utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) opp i Stortinget for å orientere om situasjonen i Midtøsten bak lukkede dører i den utvidede forsvars- og utenrikskomiteen. 

– Det har vært viktig for oss å få formidle vårt syn til regjeringen. Norge må tørre å kritisere amerikanerne for det som har vært en uansvarlig og farlig opptrapping av konflikten. Og så mener vi at det er feil av Norge å ha soldater i den regionen, sier SV-leder Audun Lysbakken etter det topphemmelige møtet.

Politikerne har ikke lov til å videreformidle hva som ble sagt under brifingen, og de to statsrådene er derfor også kalt inn til en åpen høring om saken i Stortinget i neste uke. 

De to statsrådene tok bakveien ut etter møtet og kom ikke ut for å snakke med pressen. 

Moxnes: – Unødvendig risiko

Natt til onsdag ble den amerikanske Ain al-Asad-leiren i Irak, hvor 70 norske soldater oppholder seg, utsatt for et rakettangrep fra Iran.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener regjeringen utsetter soldatene for unødvendig risiko ved å ha dem i Irak når situasjonen er så uoversiktlig. 

– Jeg har blitt kontaktet av flere pårørende til norske soldater som er i Irak, som mener at Norge bør gjøre det samme som andre land, nemlig å hente soldatene hjem. Det er jeg ikke noe mindre trygg på at er riktig etter dette møtet, sier Moxnes til NTB. 

Huitfeldt: – Forundrer meg.

Han får ikke støtte av lederen av Utenriks- og forsvarskomiteen Anniken Huitfeldt (Ap) i kravet om å trekke soldatene ut. Hun påpeker at Norge har et godt samarbeid med irakiske myndigheter i forbindelse med tilstedeværelsen, og at formålet med oppdraget er å hjelpe til i kampen mot ekstremistgruppa IS. 

– Og det er klart at kampen mot ISIL er en militær seier. De er bekjempet militært. Ikke på noen annen måte. Så jeg forundrer meg ofte over dem som sier «bare trekk seg ut», sier hun, og bruker forkortelsen ISIL om IS. 

Huitfeldt frykter det kan bli et maktvakuum i Irak dersom koalisjonspartnerne plutselig trekker seg ut. Samtidig påpeker hun at Norge er der på invitasjon fra Irak.

– Vi skal selvsagt ikke være der dersom den irakiske regjeringen ikke lenger skulle ønske oss der.

Nei til økt Nato-bidrag

Onsdag sa USAs president Donald Trump at han vil be Nato om å øke sin involvering i Midtøsten. Det tror Audun Lysbakken er en svært dårlig idé. 

– USA vil overlate mer av ansvaret for mange år med mislykkede kriger i Midtøsten til Europa. Jeg håper at Norge tydelig vil si nei til å ta en større militær rolle i regionen, sier han. 

Og fortsetter: 

– USA har oppført seg som en elefant i en glassbutikk helt siden invasjonen i Irak. Økt vestlig militært nærvær er neppe det den regionen trenger.

Powered by Labrador CMS