Nyheter:
Ønsker fridager for «søringkarantene»
Forsvarspersonell nektes å reise hjem til påske. Forsvaret frykter smitte og karantenetid.
Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Flere hundre forsvarsansatte som normalt pendler mellom sin avdeling og hjemstedet, enten i nord eller sør, øst eller vest, nektes nå å reise hjem i påsken. Det gjelder spesielt mange i Nord-Norge, som har det høyeste antallet pendlere mellom jobb og hjemsted i sør.
Har du tips eller innspill til denne saken? Kontakt oss på tips@fofo.no.
Hæren har bestemt at personell verken skal bruke pendlerreiser eller tjenestereiser frem til 30. april. Årsaken er at man frykter at personellet kan bli smittet av koronaviruset og at fordi personellet også skal følge det generelle rådet fra helsemyndighetene om å reise minst mulig.
To smittede i Hæren
Hæren frykter at reiser kan få følger for den operative evnen dersom de til slutt enten skulle bli smittet eller havne i karantene som følge av å reise hjem.
– Det er den mye omtalte søring-karantenen. Det er færre smittetilfeller i Nord-Norge enn i sør, sier forbundsleder i Norges Offisersforbund Torbjørn Bongo.
– Hærens personell har forstått alvoret av den situasjon som Norge nå opplever og har stor forståelse for de restriksjoner vi har innført. Hæren var tidlig ute med å begrense personellet, det har ført til at vi har få smittede. Per i dag har vi to smittede som er isolert, sier generalmajor Eirik Kristoffersen.
– Hvor er de to som er i isolasjon?
– De sitter i isolasjon i sine hjem.
– Du har selv vært i karantene, hvordan fungerte det for deg?
– Jeg fikk jobbet bra, fikk trent mye men det var også kjedelig innimellom. Maten ble levert på døra, men det gikk også i noe stridsrasjoner, forteller Kristoffersen.
Han opplyser at Hæren er fullt ut operativ siden de iverksatte tiltak tidlig. Hæren innførte strenge tiltak 2. mars.
– Selv om vi fikk et smittetilfelle tre dager senere på Skjold, klarte vi å unngå videre smitte. Vi har innført mange rutiner og endringer av måten vi trener på ved våre avdelinger for å holde Hæren operativ.
Som en følge av reiserestriksjoner, mister ansatte fridager hjemme med familie. De aller fleste har ifølge Bongo i NOF innfunnet seg med at de må tilbringe påskeferien alene eller i selskap med noen få kolleger - på sine respektive pendlerhybler, enten det er i Sør- eller Nord-Norge.
Visste du at vi sender ut nyhetsbrev hver morgen med de viktigste forsvarsnyhetene fra foregående døgn? Meld deg på her.
Diskuterer kompensasjon
NOF har hatt en dialog med personellavdelinger i Forsvaret og med Forsvarsstaben om det faktum at ansatte ikke kan reise hjem. NOF har ikke fremlagt noen direkte krav, men har diskutert en måte å få kompensert dagene man blir pålagt å være igjen på avdeling.
– Det er klart det er en ulempe for de som pendler å måtte bli igjen på sin avdeling i påskeuka. Mange har nok planlagt å være med familiene sine, om ikke på hytte eller reise i disse koronatider, så i alle fall sammen med familien sin.
– Hva krever dere?
– Vi har ikke konkretisert noen krav. Det vi har spilt inn er at når man mister en fridag, så kan det være en løsning at man får en fridag til gode. Så er det spørsmål om arbeidsgiver ønsker at man skal stå i arbeid eller beredskap også i helligdagene, selv om jeg tviler på at Forsvaret vil kreve dette. Det vil i tilfelle bli ekstra dyrt.
– Hva gjør dere om dere ikke får en avklaring av dette før påske?
– Vi bestrider ikke tiltaket om reisenekt. Vi skal gjøre som vi får beskjed om. Så må vi bli enige om vilkårene - eventuelt i ettertid. Det beste er selvsagt at det er avklart i forkant, sier Bongo.
Blir i Nord-Norge ut april
Hærsjef Kristoffersen sier det ikke er aktuelt med kompensasjon for å være på jobb i påsken eller måtte bli igjen ved tjenestestedet sitt.
– Det er ikke tidspunktet å kreve kompensasjon i den situasjon som landet - og Verden for øvrig står i.
Dette gjelder også for Kristoffersen.
– Jeg har selv ikke vært hjemme på lenge, og nå blir jeg i Nord-Norge ut april.
– Hva var planen for påsken?
– Vi hadde en plan om at samboeren og den yngste sønnen min skulle komme nordover, men nå blir jeg sammen med Hæren i nord i påsken, sier Kristoffersen.
Sjøforsvaret: Ikke generell reisenekt
Kommunikasjonssjef Torill Herland i Sjøforsvaret sier de ikke har innført generell reisenekt.
– Vi ser imidlertid på hvordan avvikling av hvile kan ivaretas samtidig som smitterisiko holdes på et lavest mulig nivå, sier Herland til Forsvarets forum.
Sjøforsvaret har personell på vakt og i operasjoner både i Nato, på kystvaktoppdrag og på patrulje gjennom hele påsken.
– Hva er status for antallet smittede og personell i karantene?
– Dette er informasjon som sier noe om Sjøforsvarets sårbarhet og operative evne, og er derfor gradert informasjon som vi ikke deler med offentligheten.
I Luftforsvaret opplyser talsperson Stian Roen at det ikke er innført reisenekt, ut fra operative hensyn, smitterisiko og evne over tid.
– Det er også ut fra en vurdering at vi skal sikre støtte til det sivile samfunnet. Roen vil ikke oppgi antallet smittede eller i karantene, fordi Luftforsvaret mener dette er graderte opplysninger.