Nyhetsbyrå: USA trekker seg ut av Irak

De amerikanske styrkene i Irak har informert militærmyndighetene i landet om at de forbereder seg på å reise. Norge har foreløpig ikke fått vite noe offisielt.

Publisert Sist oppdatert

NB! Pentagon avviser at det er tatt en beslutning om å forlate Irak. Forsvarssjefen sier brevet ble sendt ved en feil.

Det går fram av et brev lederen for den amerikanske styrken i Irak, brigader William Seely, angivelig har sendt til lederen for den irakiske felleskommandoen.

– Styrken vil omplasseres i løpet av de kommende dagene og ukene for å forberede videre forflytning, heter det i brevet, som nyhetsbyrået AFP har sett en kopi av.

Nyhetsbyrået Reuters siterer følgende utdrag fra det som skal være samme brev: 

«I anerkjennelse av republikken Iraks suverenitet, og som anmodet av det irakiske parlamentet og statsministeren, vil CJTF-OIR omplassere krefter i løpet av de kommende dagene og ukene for å forberede seg på videre bevegelse», heter det i brevet fra USAs brigadegeneral William H. Seely III, øverstkommanderende for Task Force Iraq.

En amerikansk forsvarstjenestemann og en irakisk forsvarskilde bekrefter begge at brevet er ekte og at det er overlevert, ifølge det franske nyhetsbyrået AFP.

– Jeg har snakket med de norske styrkene i Irak for ikke lenge siden, og da hadde verken de eller vi på FOH blitt informert av koalisjonen om at amerikanerne skal være på vei ut av Irak. Det er alt jeg kan si på det nåværende tidspunkt, forteller major Brynjar Stordahl ved Forsvarets operative hovedkvarter til Forsvarets forum.

Samtidig melder Sky News at Storbritannia har redusert staben ved ambassadene i Iran og Irak. Dette er en forholdsregel og det foreligger ingen spesifikke trusler, ifølge mediet.

– Tryggheten og sikkerheten for våre ansatte er av overordnet betydning og vi gjennomgår regelmessig vår sikkerhet, sier en talsperson for britisk UD.
Ambassadene i Bagdad og Teheran forblir åpne, og ambassadør Stephen Hickey i Bagdad og Rob Macaire blir værende.

Etter det Sky News forstår, har britisk UD gått inn i «krisemodus» etter at USA likviderte lederen for den iranske Revolusjonsgardens eliteenhet, Qasem Soleimani, tvitrer Sky News' utenrikspolitiske redaktør Deborah Haynes.