Nyheter:

USA hevder iranerne fjernet udetonert sprengladning fra en av oljetankerne

To oljetankere ble utsatt for antatte angrep i Omanbukta torsdag

To oljetankere ble utsatt for antatte angrep i Omanbukta torsdag. Mannskapet på totalt 44 personer ble tvunget til å evakuere. Det ene skipetFront Altair, som ikke er norskregistrert, men er eid av John Fredriksens rederi Frontline, stod i brann etter hendelsen.

​Det var ingen nordmenn på Front Altair, ifølge rederiet. En representant for tankrederiet sier til VG at mannskapet stort sett består av folk fra Russland, Georgia og Filippinene. Mannskapet, som ikke skal ha blitt skadd, kom seg om bord i et forbipasserende skip og skal ha blitt fraktet til Iran. Den andre oljetankeren var japanske «Kokuka Courageous». Mannskapet skal ha returnert til skipet kort tid etterpå for å få det i gang igjen.

FRIGIR VIDEO

En svart-hvitt video frigitt av det amerikanske forsvaret viser det de hevder er mannskap fra den iranske revolusjonsgarden, som fjerner en sprengladning fra oljetankeren «Kokuka Courageous». Se videoen under:

Torsdag bekreftet fire kilder i det amerikanske statsapparatet overfor CNN, at det finnes materiale som skal vise at Iran var involvert. Kildene har beskrevet materialet for CNN mot at de får forbli anonyme, fordi de deler sensitive, militære opplysninger. CNN har ikke selv sett materialet og det var på det tidspunktet  ikke kjent om bildene eller videomaterialet ville bli offentliggjort. Det er det nå blitt.

Videoen er ifølge én av kildene tatt av et amerikansk militærfly og skal vise et iransk marinefartøy som beveger seg langs et av de ødelagte tankskipene, japanskeide Kokuka Courageous. En person om bord på den lille båten fjerner en udetonert mine, oppgir kilden. USAs utenriksminister Mike Pompeo var raskt ute med å anklage Iran for å ha angrepet tankskipene, men kom ikke med noen bevis for anklagene.

EU ber om selvbeherskelse

I forrige måned ble en norskeid oljetanker og tre andre skip utsatt for sabotasje i samme område.

– Regionen trenger ikke ytterligere elementer av destabilisering og spenning, sier Maja Kocijancic, talsperson for EUs utenrikssjef Federica Mogherini.

– Vår oppfordring er fortsatt at det utvises maksimal selvbeherskelse og at enhver provokasjon unngås, tilføyer hun.

Kocijancic sier EU fremdeles innhenter informasjon om hendelsen, som skjer samtidig med at spenningen øker mellom Iran og USA. Amerikanerne anklaget iranere for å stå bak sabotasjen mot oljetankere i mai, noe iranske myndigheter benekter.

USA sier deres krigsskip mottok nødsignal fra to fartøyer etter de angivelige angrepene torsdag. Iran sier dets marine berget 44 besetningsmedlemmer etter at skipene tok til å brenne i «ulykker» utenfor den iranske kysten.

UD bekymret

Hendelser av den typen som har skjedd i Omanbukta, bidrar til å øke spenningen i regionen ytterligere, påpeker Utenriksdepartementet.

– Overfor norske skip henviser vi til råd fra Rederiforbundet og Sjøfartsdirektoratet, om at det bør utvises høy aktsomhet og årvåkenhet i regionen, sier pressetalsperson Astrid Sehl i UD i en uttalelse.

Norske myndigheter er bekymret over situasjonen.

– Norge er en av verdens ledende skipsfartsnasjoner, og for oss er fri navigasjon og sikker seiling på havene av stor viktighet, tilføyer Sehl.

Hever sikkerhetsnivået

Etter angrepet hever Sjøfartsdirektoratet sikkerhetsnivået for norske skip i Omanbukta-regionen fra nivå én til nivå to, som er det nest høyeste nivået. Det betyr at skipene iverksetter tiltak i henhold til skipenes sikringsplaner.Direktoratet opplyser at det er fem norske skip som befinner seg i området.

– Vi følger situasjonen nøye og er i tett dialog med næringsorganisasjoner og andre aktuelle myndigheter, sier fungerende sjøfartsdirektør Lars Alvestad.

Sjøfartsdirektoratet ba tidligere torsdag norske skip om å utvise høy aktsomhet og årvåkenhet i Omanbukta-regionen etter angrepet torsdag og Fujairah-angrepene 12. mai.

– Selv om det ikke er full klarhet i bakgrunnen for disse angrepene er Sjøfartsdirektoratets råd, med bakgrunn i dagens hendelse, å inntil videre å holde god avstand til iransk farvann, heter det i en pressemelding.