Uenige om utfallet av Taliban-forhandlingene

Taliban: Avtale. USAs spesialutsending: Ingen avtale, men fremgang. Presidenten: Hverken fremgang eller avtale.

Afghanistans president Ashraf Ghani sier det så langt ikke er noen fremgang i våpenhvilesamtalene mellom USA og Taliban.

Fredsforhandlingene startet tirsdag 22. januar i Doha, Qatar og skulle etter planen vare i to dager. 

Lørdag 26. januar gikk Taliban ut og sa de var blitt enige med USA om et avtaleutkast til en fredsavtale, etter samtaler i Qatar. Det var nyhetsbyrået Reuters som meldte at avtalen gikk ut på at USA trekker seg ut av Afghanistan om 18 måneder. 

I avtalen som Taliban hevdet hadde kommet på plass, var det ifølge Taliban-kilder løfter fra jihadistgruppen om at Afghanistan ikke ville kunne bli brukt av al-Qaida og IS til å angripe USA og deres allierte.

Kildene sa videre at et av nøkkelpunktene i avtalen omhandlet en våpenhvile, men at de ikke har fått bekreftet noen tidslinje på når den eventuelt ville tre i kraft. De sa de kun vil snakke med Afghanistans representanter under en våpenhvile.


Fremgang, men ingen avtale

Opplysningene ble aldri bekreftet av amerikanske diplomater, og kort tid etterpå gikk USAs spesialutsending Zalmay Khalilzad ut og motsa Talibans påstand. 
I en serie Twitter-meldinger skrev Khalilzad at møtene hadde vært produktive, men at man ikke har kommet i mål ennå.

– Disse møtene var mer produktive enn de har vært tidligere. Vi har gjort stor fremgang på vesentlige felt, skrev han.

Han la til at samtalene vil gjenopptas snart, og at det stadig er flere ting man må bli enige om. «Ingenting er avgjort før alt er avgjort», skrev han, og understreket at en eventuell avtale må involvere dialog innad i Afghanistan og en «komplett våpenhvile».

Ingen fremgang

Som den siste i rekken kom Afghanstans president Ashraf Ghani på banen i dag. Han siterer Khalilzad på at partene diskuterte våpenhvile, men at det så langt ikke er noen fremgang. I uttalelsen fra presidentkontoret i Kabul mandag stod det også at Taliban krevde overfor Khalilzad, at alle utenlandske styrker må trekkes ut av Afghanistan. Det ble ikke inngått noen enighet på dette punktet.

Det foreligger ingen kommentarer fra Khalilzad eller USAs ambassade i Kabul.

Uttalelsen fra Ghani demper tonen i uttalelser fra Khalilzad selv i starten av helgen da han sa det var gjort «betydelig fremgang» i samtalene med Taliban.

Ghani takker imidlertid Khalilzad og roser USAs innsats for å gjenoppta forhandlinger mellom den afghanske regjeringen og Taliban.