Nyheter:

Storbritannia vurderer sanksjoner mot Iran etter arrestert oljetanker

Norges utenriksminister Ine Eriksen Søreide sier hun er bekymret.

– Det viktigste er imidlertid å raskt finne en løsning, sier den britiske viseforsvarsministeren Tobias Ellwood ifølge nyhetsbyrået Reuters.

– Jeg tror at alle er bekymret over muligheten for konflikt. Vi er nødt til å trappe ned situasjonen, sier Ellwood. Det opplyses ikke hvilke mulige sanksjoner som vurderes.

Det svenskeide, men britiskregistrerte tankskipet Stena Impero og en Liberia-registrert supertanker ble fredag oppbrakt av iranske myndigheter i Hormuzstredet. Supertankeren ble sluppet og kunne seile videre etter kort tid, mens Stena Impero ble eskortert til havn i Bandar Abbas.


Radiokontakt

I et lydopptak offentliggjort søndag insisterer en britisk marineoffiser på at Stena Impero må få seile i fred gjennom Hormuzstredet. Det skriver Dagbladet

Det første som høres, er en direkte kommando fra det iranske patruljefartøyet til «Stena Impero» om å endre kurs. En britisk marineoffiser fra fregatten HMS Montrose forsøkte imidlertid å gripe inn ved å henvende seg til Stena Impero. Fregatten var en time unna åstedet og kunne dermed ikke gjøre annet enn å sende radiomeldinger.

– Jeg gjentar at siden du foretar en gjennomreise i et anerkjent, internasjonalt strede, må ikke passasjen hindres på noen måte, sier den britisk marineoffiseren. 

Fregatten henvendte seg også til et iransk fartøy i området:

– Vennligst bekreft at du ikke har til hensikt å bryte folkeretten gjennom et ulovlig forsøk på bording av MV Stena, sier marineoffiseren. 

– Alvorlig situasjon

Norges utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) sier til TV 2 at hun er alvorlig bekymret for sikkerheten til skip utenfor Irans kyst.

– Vi ser en opptrapping ved at Iran har tatt sivile skip i arrest, og det er uakseptabelt. Situasjonen er alvorlig.

Den bekymringen deler NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg, som sier situasjonen i Hormuzstredet er urovekkende.

– Det er viktig å bidra til å unngå ytterligere opptrapping og få til nedbygging av spenningene. USA har gjort det klart at de er beredt til å samtale med Iran, det er bra, sier NATO-sjefen til NTB. Alliansen har ingen operasjoner i området, men Stoltenberg forteller at saken ble drøftet på NATOs forsvarsministermøte i juni.

Også Tysklands utenriksminister, Heiko Maas, uttrykker bekymring. Han advarer Iran om at skipene som har blitt tatt i arrest, bidrar til en eskalering som kan ende med krig.

Besetningen i god behold

Irans ambassadør til Storbritannia, Hamid Baeidinejad, oppfordrer på Twitter britene til å dempe den anspente situasjonen.

– Iran er imidlertid klare for forskjellige scenarioer, skriver han.

Tidligere søndag ble det opplyst fra iranske myndigheter at de 23 besetningsmedlemmene om bord på det svenskeide tankskipet er i god behold.

Samtidig sier Allahmorad Afifipour, som leder flere iranske havnebyer, at undersøkelsene som gjennomføres, avhenger av besetningens samarbeid.

Representanter for det iranske Vokterrådet har uttalt at arresten var et svar på Storbritannias rolle i oppbringingen av en iransk supertanker ved Gibraltar for to uker siden.