Pentagon: Fortsatt samtaler om luftvern til baser i Irak

Amerikanerne har et Patriot luftvernssystem i Kuwait, klart til deployering i Irak. Nå venter de på klarsignal fra lokale myndigheter.

Planen for å flytte Patriot-luftvernssystemet fra Kuwait til Irak for å beskytte amerikanske styrker fra et nytt angrep fra Iran, er fortsatt på vent, skriver nettstedet Military.com.​ Ain al-Assad-basen i Anbar, der 70 norske soldater er deployert, er en av basene uten luftvernssystemet. Amerikanske medier skrev i januar at USA trolig ville utplassere luftvern ved basen.

– Kommandøren på bakken har klarering og evne til å flytte utstyr slik han vurderer det nyttigst, sa Pentagons pressetalsperson Jonathan Hoffman under en pressebrif mandag. 

Han ble spurt om det var noen utvikling med tanke på Patriot luftvernssystemet i Kuwait, og om amerikanske myndigheter fortsatt ønsker å utplassere det i Irak. 

– Jeg vet at det har vært arbeidet med i samarbeid med den irakiske regjeringen. Min forståelse er at den samtalen fortsatt pågår. 

– Alle våre tiltak i Irak, til og med flytting av utstyr, gjøres på invitasjon fra vertslandet og irakerne. Vi setter pris på det og vi vill fortsette å ha samtaler med dem for å forsøke å løse det, sa Hoffman. 

USAs øverstkommanderende, Frank McKenzie var tirsdag på et uvarslet besøk i Irak, skriver nettstedet Military.com. Der besøkte han ledere i Bagdad, men gjestet også Ain al-Assad-basen. Den amerikansk-drevne basen ble åsted for et Irans missilangrep 8. januar.  

I disse dager rullerer Telemark bataljon og Panserbataljonen i Irak: Vi tok en telefon til styrkesjefen rett før avgang fra Gardermoen. 

Basen har ikke luftvernssystem, men personellet ble varslet på forhånd om angrepet og kom seg i dekning. Rett etter missilangrepet opplyste amerikanske myndigheter at ingen ble skadet. I etterkant er det kom fram at 64 soldater har fått påvist skader, skriver Reuters.

Luftvernssystemet var også tema under en pressekonferanse i forrige uke, skriver Military.com. Da sa forsvarssjef Mark Milley at det er umulig å vite om Patriots-systemet ville vært effektivt mot de iranske missilene, men la til: 

– Det er det de er laget for å gjøre.