Nato-historie på Rådhusplassen

Forsvarets museer åpnet i dag utstillingen om Nato på Rådhusplassen i Oslo.

Publisert Sist oppdatert

– Litt spennende er det, siden dette foregår ute i det offentlige rom, sier direktør for Forsvarets museer, Erling Kjærnes under åpningen.
– I våre museer får vi oftest besøk av de samme menneskene. Her vil vi kanskje treffe andre mennesker, folk som er på farten og som er i et annet modus, sier  museumsdirektøren.

Utstillingen som består av bilder fra Forsvarets arkiver viser enten soldater og materiell i og under Nato-operasjoner, eller er historisk viktige i et Nato-perspektiv. Eksempelvis de dramatiske bildene av angrepene på tvillingtårnene i New York i 2011. Også bilder fra forrige års Nato-øvelse i Norge er med.

– Utstillingen  av disse fotografiene er ment å skape interesse, undring og refleksjon, sier Kjærnes.

Bildene vil stå på Rådhusplassens vestlige side til 14. mai. Materiellet som ble vist frem under åpningen blir ikke stående, da man frykter tyverier.

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen sa i sin tale at Norge ikke bare trenger et sterkt forsvar, men også alliansepartnere.

– Nato er og har vært ryggraden i vårt forsvar og vår sikkerhetsgaranti gjennom 70 år. Det er viktig å ha mange venner som er villig til å støtte oss med både våpen og soldater om det blir en krise, sa admiralen.