Lynnedslag utløste bombe

To av Forsvarets Bell-helikoptre og tre personer var inne i hangaren som ble truffet av lynet i går kveld ved Garnisonen i Sør-Varanger.

Publisert Sist oppdatert

Ifølge Stian Roen, talsmann i Luftforsvaret, er det ingen synlige skader på Bell-helikoptrene.

– Men vi skal sjekke nærmere om de fikk skader før vi tar dem i bruk igjen, sier Roen.

Alle uskadd

Det var rundt klokken 19.30 onsdag kveld at en av helikopterhangarene ble kraftig skadet. Roen sier at da lynet slo ned i hangaren var det i tillegg til helikoptrene tre personer inne i bygningen.

– Alle tre er uskadd, men vil likevel bli tatt inn til en legesjekk når de i løpet av torsdagen kommer tilbake til Bardufoss.

Helikoptrene og personellet tilhører 339 skvadronen på Bardufoss.

Roen understreker at helikoptre vil være i beredskap igjen fra Bardufoss i løpet av torsdagen.

Utløste bombe

Talsperson for Forsvarets operative hovedkvarter i Bodø, major Elisabeth Eikeland, sier til VG at årsaken til eksplosjonen mest sannsynlig er at lynet traff en flybombe fra andre verdenskrig som lå nedgravd rett under hangaren.

– Da lynet traff hangaren var det i tillegg kraftig regnvær. Vi antar at kombinasjonen av dette og lynet som traff lynavlederen på hangaren utløste en voldsom elektrisk kraft, som igjen utløste eksplosjonen, sier Eikeland.

Ifølge iFinnmark var politiet og brannvesenet kjapt på stedet, og det skal ikke ha vært noen form for røykutvikling i forbindelse med lynnedslaget.

– Det er for tidlig å si noe om hvor stor skadene ble på hangaren. Vi må nå se nærmere på hva som faktisk skjedde da lynet slo ned, sier Roen.

– Vi kan nok ikke bruke denne hangaren på en stund.