Nyheter:

Garden har forlatt Akershus festning etter rundt 130 år på vakt

​«Trist», mener lederen for Akershus slott. «Synd i et historisk perspektiv, men vi må endre oss med samfunnet», sier gardesjefen.

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I en årrekke har det stått soldater med våpen, stram gardeuniform og nypussede sko på Akershus festning. Men 1. november i år gikk siste gardist av vakt.


De lett gjenkjennelige gardistene er erstattet med soldater i vanlige grønne arbeids- og  feltuniformer med oransje vester med påskriften «Militær vakt».


Driftleder Flemming Steen Nielsen ved Akershus slott sier at festningen mister en viktig attraksjon. 


– Gardistene er en turistmagnet. De kommer hit for å ta bilde sammen med dem. Jeg synes er trist at man tar vekk en så lang tradisjon. Gardistene er veldig viktig for helhetsinntrykket her, sier han til Forsvarets forum. 


Oberstløytnant og gardesjef Vegard Flom forteller at han har fått flere negative tilbakemeldinger, men at Garden må tilpasse seg og bruke ressursene der de trengs mest. 

– Sikkerhetssituasjonen og trusselbildet i samfunnet har endret seg. Da må avdelingen også endre seg, og historien må vike. Men det er synd, sier Flom.



Mangler ressurser


Garden ba selv om å slippe oppdraget på festningen. Grunnen er at den har så få soldater at ressursene må konsentreres på Slottet og på Skaugum.


– Vi har et prioritert oppdrag, som er sikring av kongelige residenser. I perioder av året står vi tynt dekket opp med soldater for å klare det oppdraget, forteller Flom.



Mausoleum og festlokale

Garden er ikke helt sikre på når vaktholdet på Akershus festning startet, men tror det var rundt 1890, altså for i underkant av 130 år siden.

Nielsen på Akershus slott synes det er betenkelig at mausoleet til kong Haakon VII og Olav V nå ikke lenger vil ha vakthold fra Garden. I krypten på festningen ligger de to kongene gravlagt sammen med dronning Maud og kronprinsesse Märtha. 

– Jeg kan ikke komme på noen andre land der mausoleet til tidligere statsoverhoder ikke har et staselig vakthold, sier Nielsen.


Akershus slott er også regjeringens representasjonslokaler, og det avholdes ofte middager og mottagelser der ved statsbesøk eller andre viktige begivenheter. Garden vil fortsatt bli å se på festningen ved kongebesøk eller slike store anledninger.


Fortsatt militært vakthold

Siden 2013 har Garden kun hatt honnørvakt, mens Akershus kommandantskaps egne vaktsoldater har stått for mesteparten av vaktholdet. Da hele vaktansvaret ble overdratt 1. november, ble det holdt en liten seremoni.


– Det var ikke noe å feire. Oppdraget består, og de vil gjøre en kjempejobb, men ikke med samme uniformen, sier gardesjef Flom om vaktsoldatene som nå har overtatt.


Oberstløytnant Rune Karlsen, som er sjef for Akershus kommandantskapet, sier at overgangen har gått bra.


– Dette var ikke ønsket fra kommandantskapets side. Men da vi ble spurt, sa vi at det kan vi kan gjøre det. Men vi får en attraksjon mindre, sier han til Forsvarets forum.


1. november gikk de siste gardistene av vakt på Akershus festning. Fra nå av vil Garden bare være å se på festningen ved spesielle anledninger. Foto: Cathrine Rognes Johnsen / Forsvaret
Det ble holdt en lite seremoni for å markere at Garden ikke lenger står vakt på festningen. Foto: Cathrine Rognes Johnsen / Forsvaret
Gardesjef Vegard Flom overlot ansvaret for vaktholdet på til oberstløytnant Rune Karlsen (t.h.) i Akershus kommandantskap. Foto: Cathrine Rognes Johnsen / Forsvaret
For siste gang heiste gardistene flagget på Akershus festning 1. november i år. Foto: Brage Wiik-Hansen / Forsvaret
Vaktsoldatene passer på ved flaggstangen på Akershus festning, der det tidligere var en gardist som holdt vakt. 
Powered by Labrador CMS