Denne gjengen får ikke komme til Kirkenes

I oktober lærte det russike koret seg «Ja, vi elsker» på norsk.

​I oktober sto Nordflåtens kor- og danseensemble på scenen i Kirkenes i anledning 75-årsmarkeringen av frigjøringen av Øst-Finnmark. Erna Solberg, Ine Eriksen Søreide, Russlands utenriksminister Sergej Lavrov og kong Harald fikk gleden av å høre dem synge både den russiske og den norske nasjonalsangen. 

Nå nektes koret innreise til Norge i anledning Barents Spektakel i Kirkenes. Festivalleder Luba Kuzovnikova sier til NRK at det er første gang de opplever at et kulturelt samarbeid faller sammen som resultat av politisk spenning mellom Russland og Norge.

– Begrunnelsen var et begrenset militærsamarbeid mellom Russland og Norge, blant annet på grunn av Norges reaksjon på annekteringen av Krim, sier Kuzovnikova.

Det er Utenriksdepartementet og Forsvarsdepartementet som har sagt nei til koret.

– Uansett hvor kaldt forholdet har vært mellom Norge og Russland, så har det kulturelle samarbeidet vært uberørt. Men nå har spenningen blitt en realitet også for oss, sier Kuzovnikova.

Kommunikasjonsrådgiver Wera Helstrøm i Utenriksdepartementet skriver i en epost til NRK at samarbeidet ikke er mulig i år. Hun forklarer at medlemmene av koret må avgi fingeravtrykk for å få Schengen-visum, noe russiske myndigheter ikke tillater.

Koret har ved flere anledninger lært seg sanger på språket til nasjonene de besøker, og kan både kinesiske og japanske sanger. De lærte seg «Ja, vi elsker»  før turen til Kirkenes i oktober. Da de møtte musikerne i Det norske forsvaret, var den eneste påpekningen at de uttalte «landet ville han beskytte» , som «beskyte» , ble Forsvarets forum fortalt.