Nyheter:
Bruksforbud på røykhåndgranat etter personskader
Bruksforbudet ble bestemt som følge meldinger om tre hendelser med personskader ved bruk av spontanrøykhåndgranatene. Det er nå opphevet.
Hendelsene har oppstått ved bruk av granatene NM239 og NM248, heter det i et brev fra Forsvarsmateriell til Forsvarsstaben som er datert 12. november.
– Forsvarsmateriell ser meget alvorlig på at dette har skjedd og har, som en konsekvens av hendelsene, nedlagt et materiellsikkerhetspåbud som medfører bruksforbud for disse artiklene i forsvarssektoren, står det i brevet.
Forsvarsmateriell opplyser i en SMS til Forsvarets forum at bruksforbudet er opphevet, og henviser til Forsvarsdepartementet (FD). Forsvarets forum har ikke fått svar på når bruksforbudet ble opphevet og har rettet spørsmål til FD om hvorfor det ble opphevet.
Har du innspill eller tips i denne saken? Send oss en e-post på tips@fofo.no eller kontakt journalisten kryptert via Signal på +4745204315.
Sterkt behov for å finne årsakene
I brevet skriver Forsvarsmateriell at de ser et sterkt behov for – i samarbeid med Forsvaret – å finne årsaker til ulykkene og treffe relevante tiltak.
De anbefaler i tillegg at Forsvaret etablerer en arbeidsgruppe som kan se hendelsene i sammenheng og utarbeide tiltak for å redusere risiko ved bruk av røykhåndgranatene.
Granatulykke på Heimevernsøvelse
29. august i år ble 30 personer sendt til legesjekk da en røykhåndgranat gikk av under en Heimevernsøvelse på Drevjamoen i Nordland. Forsvarets forum har spurt Forsvarsmateriell om denne hendelsen regnes blant de tre omtalte, men har ikke fått svar.
Avdelingsoverlege Gunleiv Birkeland ved kirurgisk avdeling ved Helgelandssykehuset Mosjøen sa da til VG at soldatene fra Drevjamoen hadde øye-, lunge- og hudskader.
– Seks av dem har moderate skader, en har moderate til alvorlige skader, og resten har lettere skader, sa Birkeland til avisen.
Sykehuset ble satt i alarmberedskap etter ulykken, skrev Forsvarets forum da ulykken skjedde. Mange av soldatene ble kjørt til sykehuset i Forsvarets egne kjøretøy fordi det var raskere enn å vente på ambulanse.