Nyheter:

Nye reiserestriksjoner påvirker ikke utenlandske «Cold Response»-deltagere

Mange av de deltagende nasjonene har allerede vært her en stund, men ikke alle er ankommet.

​Tirsdag skrev Forsvarets forum om Forsvarets nye reiserestriksjoner som følge av koronaviruset. 

Forsvarsansatte får bare gjennomføre «strengt nødvendige tjenestereiser», det skal være «lav terskel for å avlyse eller utsette» tjenestereiser til utlandet og det skal ikke gjennomføres reiser til områder med vedvarende spredning som angitt av FHI. Et annet vedtak er at: 

«Personell som reiser inn til Norge fra områder med vedvarende spredning skal gjennomføre en 14 dagers hjemmekarantene før de tillates inn på militære installasjoner. Dette omfatter både norsk og utenlandsk personell på privat- og tjenestereiser.» står det i et skriv fra Forsvaret, som Forsvarets forum har fått tilsendt.

Les også: Mari Hågensen forbereder seg på å servere mat til tusenvis av soldater under årets vinterøvelse.

Ifølge Folkehelseinstituttet regnes spredningen å være «vedvarende» i Hong Kong, Singapore, Japan, Iran, Sør-Korea og regionene Lombardia, Piemonte, Emilia-Romagna og Veneto i Italia. I andre land hvor det er påvist smitte, er det ingen eller svært begrenset smittespredning innenlands og disse regnes derfor ikke som områder med vedvarende spredning.

Ingen av nasjonene som skal delta i vinterøvelsen «Cold Response» kommer fra land med vedvarende spredning. Så langt er det bekreftet at styrker fra USA, Storbritannia, Nederland, Tyskland, Frankrike, Belgia, Danmark, Finland og Sverige deltar, i tillegg til styrker fra Norge. I tillegg har mange av nasjonene som skal delta allerede vært her i flere uker. Men ikke alle.

– De primære landene som ikke har ankommet, er Sverige og Finland, opplyser Ivar Moen ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH). 

6000 utenlandske soldater skal delta i øvelsen. FOH opplyser til Forsvarets forum at disse reiserestriksjonene ikke påvirker dem.

– Øvelsen går som planlagt. Det vil si det er ingen endringer på selve felttjenesteøvelsen. Men forsvarsstaben har besluttet at vi kansellerer «Distinguished visitors»-dagen, som egentlig finner sted 10. mars. 

– Dette gjør vi på grunn av viruset, legger Moen til.