Nyheter:

Hjemvendte Irak-soldater om rakettangrepet: – Det var surrealistisk

Etter seks måneders tjeneste i Irak, har norske soldater kommet hjem. I dag ble de tildelt medalje for sin innsats.

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Salen på Gamle Logen er fylt til randen av familie og venner. Besteforeldre, spedbarn, og alt midt imellom. De har kommet for å se 89 medaljer deles ut til menn og kvinner som har vært del av det norske styrkebidraget i Irak. 

– Endelig er dagen kommet hvor den man gruer for å sende ut, har kommet hjem igjen, sa feltprest Annika Larsen under seremonien. 

Pulje 1 går på scenen og stiller seg opp på en lang rekke. En etter en får de medalje. Det utveksles håndtrykk, ord og smil. Noen av smilene henger igjen helt til soldatene går av scenen, til stor applaus fra salen. Andre får straks en mer alvorlig mine. 

Styrkesjef Einar Aarbogh. Foto: Jakob Østheim/ Forsvaret

Ni puljer skal opp. 89 mennesker som har tjenestegjort i Anbar-provinsen de siste seks månedene. Før de dro, var det mange som var samlet til familiedag på Gardermoen. Det ble felt noen tårer, forteller feltpresten. 

– I dag er vi her i ærverdige Gamle Logen. Og de tårene som felles felles i dag er av gjensynsglede og stolthet, sier feltprest Larsen. 

Norske styrker har vært i Irak siden 2015 for å trene og rådgi de irakiske sikkerhetsstyrkene i deres kamp mot ISIL. Tjenestetiden til Panserbataljonen ble noe annerledes enn ventet. 

Husker du hendelsene i Irak ved årsskiftet? Se tidslinjen her

Flere trodde de ikke ville overleve 

Soldater fra Nortu 5 i Anbar gjennomfører skarpskytingsøvelse med 84 mm rekylfri kanon. Foto: Ole-Sverre Haugli/Forsvaret


Både i desember og januar ble styrkene utsatt for flere rakettangrep. Rundt nyttår økte den sikkerhetspolitiske spenningen ytterligere. Her hjemme kunne man lese i aviser at konflikten hadde nådd et toppnivå da amerikanerne i et angrep drepte den iranske generalen Qasem Soleimani. Hevnen var Irans missilangrep på militærbasen Ain al-Assad, der ikke bare amerikanske styrker, men også norske soldater, er stasjonert.  

De norske soldatene hadde omgruppert, og var ikke på basen da angrepet inntraff. Styrkesjef Einar Aarbogh forteller at de kunne se rakettene komme inn. 



– Det var surrealistisk. Meg bekjent så er dette et største konvensjonelle missilangrepet som er gjennomført mot noen vestlig nasjon i moderne historie, sier oberstløytnanten. 

Ifølge Aarbogh var de klare over før de dro at det kunne forekomme angrep. De tok så mange forholdsregler som mulig, og var godt trent. Men de var ikke forberedt på det ballistiske missilangrepet 8. januar. 

– Det var flere som trodde at dette vil jeg ikke overleve. Med et sånt type angrep, når du vet hva som kommer mot deg. Men det er en helt naturlig reaksjon, sier han. 

Telemark bataljon på plass i Irak: Forbereder seg på det uventede

At de kom seg helskinnet hjem, uten skadde soldater, er takket være samspill, tillit og gode forberedelser. For ikke å glemme koalisjonspartnere, og støtten de har fått hjemmefra: fra Forsvaret, norske myndigheter, og familien.

De som sitter i Gamle Logen i dag. 

Når den formelle seremonien er over gjenstår den uformelle delen. Men først, som styrkesjef Aarbogh sier, kanskje den viktigste delen: Godt over 20 barn inntar scenen for å motta Hjemmeheltmedaljen. Den går til barn av foreldre som har vært ute i internasjonale operasjoner. 

Applausen runger i salen. Nå er det soldatenes tur til å være stolte av sine. 

Powered by Labrador CMS