Nyheter
Sjø-sjefen i fjæra:
– Rydder i rotet vi selv har skapt
BERGEN (Forsvarets forum): De siste seks månedene har alle Sjøforsvarets avdelinger plukket søppel både over og under vann. Nå går oppfordringen videre til alle forsvarsgrener.
– Jeg finner alt fra sprøytespisser, munnbind, brusflasker, snusbokser. Jeg finner dessverre noen løspatroner som helt naturlig stammer fra Forsvaret, sier sjef for Sjøforsvaret Oliver Berdal om funnene langs strandkanten utenfor Haakonsvern.
Nå markeres slutten på årets aksjon med en gjennomgang av et av de første stedene det ble plukket søppel.
Aksjonen initiert av grensjefen har gått ut på å bruke én dag til å plukke søppel langs norskekysten.
– Forsvarets oppgaver er jo å beskytte og forsvare Norge og norske interesser. Da er det viktig for Sjøforsvaret å også bidrar til å bevare norsk natur. Det er så absolutt i vår felles interesse, sier Berdal om bakgrunnen for ryddeaksjonen.
Søppelryddingen har foregått over hele landet, både over og under vann. Eksempelvis, så har Minedykkerkommandoen plukket søppel fra havbunnen som en del av søppelaksjonen.
– Minst én dag
Sjøforsvaret har i underkant av 5000 ansatte og vernepliktige som står for å holde hjulene i gang. Berdal mener at kun en liten minoritet av disse har ikke har vært med å plukke søppel.
– Mitt inntrykk er at alle avdelinger i Sjøforsvaret har bidratt. Og det var det som var poenget, at alle skulle få anledning til å bidra hvis de ville det. Men det er helt sikkert noen ytterst få som ikke har blitt med, forteller grensjefen.
– Hvorfor velger du å bruke så mange ressurser på dette prosjektet?
– Jeg bruker for så vidt ikke så mye ressurser på dette, for dette er helt frivillig. Jeg har sagt til alle avdelinger at de skal tilrettelegge sånn at alle ansatte får anledning til å bruke minst én dag, svarer Berdal
Det samme gjelder alle vernepliktige.
– Og om folk har lyst til å plukke i to timer, to dager eller to uker, blander jeg meg ikke så mye opp i, legger Berdal til.
Handler ikke om mengde
Berdal sier seg inspirert av ryddeaksjonene som holdes av flere frivillige organisasjoner.
Ideen til ryddeaksjonen i Sjøforsvaret fikk han i vår da han spaserte til jobb, og så hvor mye søppel som lå langs sjøen på vei til Haakonsvern.
Hensikten med aksjonen er å endre holdninger rundt søppel i naturen.
– Det som er viktig for meg, er ikke hvor mye vi plukker, men at vi endrer våre vaner for å unngå at plast havner i naturen. Det viktigste med at alle i Sjøforsvaret bidrar, er å åpne øynene til folk. Vi må endre holdninger og vaner i samfunnet vårt for å unngå at plasten havner i havet, forteller Berdal.
Han legger til:
– Kystvakten spesielt bidrar veldig mye til oljeopprydning etter oljesøl og lignende. Men det er klart at i og med at vi er så mange mennesker i Sjøforsvaret, og at vi ferdes langs hele kysten, så har vi en viktig rolle i å bidra.
Årlig aksjon
Sjefen for Sjøforsvaret forteller at det er stor variasjon i hva de finner. Det han erfarer å plukke mest av er sugerør:
– Jeg kunne sikkert plukket tusenvis av sugerør. Bare i dag har jeg plukket hundrevis av plastsugerør.
Avdelingstillitsvalgt i Marinen Ella Røe-Sankey mener de vernepliktige blir mer bevisst på egne vaner av å være med å plukke søppelet.
– Det er jo litt sjokkerende, fordi man da innser hvor mye søppel og mikroplast som ender opp til og med inne her på Haakonsvern, sier Røe-Sankey.
Til tross for at det samme stedet har blitt plukket flere ganger i løpet av aksjonen finner ryddelaget fortsatt en del søppel.
– De har jo også sagt at det var mye mindre nå enn det har vært tidligere. Og det er jo positivt, for da ser vi at det faktisk har en effekt, forteller Røe-Sankey.
Grensjefen opplyser om at søppelryddeaksjonen vil bli en årlig aktivitet for Sjøforsvaret framover, og kommer med en klar oppfordring til resten av befolkningen:
– Jeg håper at alle i Forsvaret bidrar til å bevare naturen i det fantastiske landet vi bor i. Og jeg håper at flest mulig nordmenn bidrar til at vi reduserer mengden plastikk som havner i naturen, og er med på å rydde opp i det rotet som vi selv har skapt.