Nyheter:

Norske offiserer møtte forbundskansler Merkel

Mandag møtte forbundskansler Angela Merkel blant andre den norske bataljonssjefen Ole Christian Emaus i Tyskland.

Publisert Sist oppdatert

​Angela Merkel var på besøk i den tyske byen Munster, for å inspisere det tyskledede Nato-bidraget Very High Readiness Joint Task Force (VJTF), som Telemark bataljon er en del av.

Møtte TMBN-sjef

Hun hilste på ledelsen, blant andre den norske obersten Jan Østbø som er nestkommanderende i VJTF-bidraget. I tillegg møtte Merkel samtlige bataljonssjefer, inkludert Telemark bataljons Ole Christian Emaus. I den tyske byen fikk hun også en demonstrasjon av Nato-bidragets utstyr og soldater.

Emaus beskriver møtet med forbundskansleren som interessant:

– Tyskerne hadde satt i scene en stor demonstrasjon hvor de aller fleste kapasitetene til VJTF-bidraget var representert og vi hadde en lunsj sammen med Merkel, forteller Emaus til forsvaretsforum.no. 

Tyskerne hadde satt i scene en stor demonstrasjon hvor de aller fleste kapasitetene til VJTF-bidraget var representert

Snakket fritt med nordmennene

Angela Merkel tok seg ekstra tid til blant andre nordmennene, da hun slo seg ned på lunsjbordet sammen med blant andre Emaus og Østbø.
– Hun snakket veldig fritt og var interessert i hvordan vi så på VJTF-oppdraget. Fra norsk side formidlet vi at vi så på oppdraget som givende og at vi dessuten er veldig fornøyde med treningsutbyttet vi har fått så langt. Vi snakket spesielt om øvelse Trident Juncture i fjor, der VJTF-bidraget fikk operere sammen under krevende forhold, forteller oberstløytnant Emaus til forsvaretsforum.no

– Hva snakket Merkel om?

– Hun snakket blant annet om møtet med andre statsoverhoder og hvordan de så viktigheten av VJTF-samarbeidet, sier Emaus om samtalen med Europas mektigste kvinne.


– Hun ga inntrykk av å være en helt vanlig kvinne som var interessert, og dessuten var hun svært folkelig. Hun var flink på sin måte å møte mennesker på, mener Emaus.

Hun snakket veldig fritt og var interessert i hvordan vi så på VJTF-oppdraget

Samtale over bordet

Oberst Jan Østbø er nestkommanderende i VJTF-brigaden.
– Jeg ga Merkel tilbakemelding om at vi opplever at VJTF-bidraget har gode ressurser og har hatt store muligheter til samtrening og øving. Vi er klare til Nato-oppdrag, sier oberst Jan Østbø.
Han var tirsdag tilbake på jobb på Reitan, men reiser allerede neste uke til Polen og øvelse Noble Jump, der deler av den multinasjonale brigaden skal trene sammen.
– Jeg snakket med Merkel, men ikke på tomannshånd. Det ble en samtale over bordet. Det er første gang jeg møter henne, forteller Østbø.
– Hva var hun opptatt av?
– Hun var opptatt av viktigheten av multinasjonalitet i brigaden.
– Hun er en imponerende politiker. I tillegg var hun genuint interessert i vårt bidrag i Nato, legger Østbø til. Han har vært nestkommanderende i VJTF-brigaden siden den første konferansen ble gjennomført i januar 2017. Nå har brigaden 8000 soldater fra ni land på beredskap.
– Merkel holdt til slutt en tale på tysk. Jeg bet meg merke til at hun ikke bare takket soldatene for innsatsen, men også familiene deres, sier Østbø.
Også oberstløytnant Ståle Pedersen, stabsoffiser i VJTF fikk møte Merkel under mandagens demonstrasjon og lunsj i Tyskland.