Nyheter:

Norske forskere krever forbud mot «drapsroboter»

640 akademikere krever at norske myndigheter engasjerer seg i kampen for å forby autonome våpensystemer, såkalte drapsroboter.

Publisert Sist oppdatert

Så langt har 640 akademikere og teknologer signert et opprop hvor det tas til orde for et forbud mot «dødelige autonome våpensystemer», skriver Khrono.

En rekke av dem som har signert, er forskere på kunstig intelligens. I tillegg har også flere rektorer, instituttledere og forskningsledere ved landets universitet og høgskoler signert. 

Finner målet selv

Autonome våpensystemer er våpen som basert på kunstig intelligens, selv finner målet, styrer seg selv og angriper. FN startet for få år siden arbeidet med å forby slike våpen. Organisasjonens generalsekretær António Guterres uttalte i fjor at slike våpen er «politisk uakseptabelt, moralsk forkastelig og bør forbys gjennom internasjonal lov».

– Det er både moralske og etiske grunner til å forby slike våpen. De er mildt sagt problematiske i forhold til humanitærretten. Og med demokratiseringen av teknologi som foregår nå, vil kostnadene med teknologien om noen år være så lav at den fort kan havne i hendene på en despot, ikke-statlige aktører eller terrorgrupper, sier Morten Irgens, oppropets initiativtaker og prorektor for forskning ved Oslo Met, til Khrono.

Også teknologigründer Elon Musk, som blant annet står bak Tesla, har tidligere advart om utviklingen av kunstig intelligens. Han er blant dem som mener det utgjør en eksistensiell trussel for menneskeheten.

Fikk du forresten med deg reportasjen der vi besøkte USA for å se nærmere på en førerløs framtid? Den kan du lese her.

Skepsis i Forsvaret

Forskningssjef André Pettersen ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), har tidligere sagt til Aftenposten at det ikke er ønskelig med roboter som tar egne beslutninger utenfor menneskets kontroll.


— Å lage enkle, dumme systemer, som velger mål tilfeldig og ikke tar avanserte beslutninger, trenger ikke være så langt unna. Men militære vil ikke være interessert i våpen de ikke har kontroll over, jeg kjenner ikke til slike prosjekter.

Powered by Labrador CMS