Norske fallskjermjegere hoppet ut over Normandie

Dette er videoen som viser norske fallskjermjegere som hopper ut over Normandie.

Til sammen tolv nordmenn hoppet fra to fly sammen med amerikanere og svensker over Normandie dagen før D-dagen. Flere av dem skal hoppe også i morgen, 7. juni, om alt går etter planen.

Fra Dakota-fly som er samlet sammen i anledningen 75-årsmaringen av D-dagen 6. juni, har tidligere og nåværende fallskjermjegere fra flere land samlet seg i begynnelsen av juni, i Duxford i England. Formålet var å hoppe fra 30-40 Dakota-fly over Normandie.

Selv om alt ikke gikk etter planen, blant annet fikk et norsk Dakota motorproblemer, ble nok både nordmennenes og andre lands fallskjermhopp over den franske nordkysten et minne for livet.

Nordmennene er en del av arrangementet «Daks over Normandie», der flyene som kom tilhører alt fra museer til private samlere.

Hoppene over Normandie ble gjort for blant annet for å ære de mange tusen som hoppet ut over Frankrike på D-dagen 6. juni 1944 og i dagene som fulgte under invasjonen av Normandie.Nordmennene hoppet i sone K, og landet i området nær Sannerville.

– Vi har imidlertid ikke fått med oss noe bagasje, da flyet som skulle frakte den fikk problemer i England. Så nå står vi her og svetter i de klærne vi hoppet i, forteller tidligere fallskjermjeger og spesialsoldat til Forsvarets forum, Morten Andreassen.

Et par av dem var lure nok til å ta med seg passet da de hoppet, og kommer seg trolig hjem for egen regning, dog med å haike og forsøke å finne transport.

– Men nøkkelen til bilen min på Gardermoen ligger i bagasjen i England, så det er ikke helt enkelt, sier en annen.