Nyheter:

Den italienske astronauten Samantha Cristoforetti jogger på den Internasjonale romstasjonen.

Jakten på Europas neste astronauter har startet

I Norge jobber Norsk Romsenter for at en nordmann for første gang skal komme gjennom nåløyet.

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jo flere gode søkere fra Norge, desto større sjanse er det for at nettopp en nordmann kommer gjennom nåløyet og blir en av ESAs nye astronauter, sier Christian Hauglie-Hanssen, administrerende direktør ved Norsk Romsenter i en pressemelding.

Fra 31. mars kan alle norske statsborgere med riktige kvalifikasjoner søke om å bli en av de neste europeiske astronautene.

Det er første gangen på over et tiår at ESA søker etter nye astronauter. Ingen fra Norge har så langt klart å bli en av dem som står igjen til slutt etter utvelgelsen.

– Hvorfor er det så viktig med norske astronauter?

– Det hadde jo vært innmari kult og en god promotering av realfagene. Dette menneske blir en slags personifisering av realfagene, understreker Marianne Moen, som er avdelingsdirektør for kommunikasjon i Norsk Romsenter til Forsvarets forum.

Christer Fuglesang på romvandring på romstasjonen i 2009. Christer Fuglesang er Sveriges første og eneste astronaut og har svensk-norske røtter.

Hun sier at handler om hva slags kompetanse Norge skal ha i fremtiden og at Norge, som flere andre vestlige land, ikke den ønskede rekrutteringen til realfagene.

Statsborgere fra alle ESAs medlemsland kan søke jobb som astronaut, og Norge er ett av 22 medlemsland.

For å bli vurdert må du ha Master-utdanning. Norsk Romsenter opplyser at tidligere europeiske astronauter har vært leger, piloter, ingeniører og vitenskapsfolk. Denne gangen er ikke kommende astronauttalenter begrenset til å ha bakgrunn i disse yrkene. Det vil likevel være en fordel å ha bakgrunn fra teknologi- og realfag.

ESAs tyske romfarer Matthias Maurer under trening under vann for å etterlikne vektløsheten i rommet.

En mastergrad i seg selv, er heller ikke nok. Du må ha god fysisk helse og godt syn, og kunne fremlegge en legeattest fra flylege som bekrefter dette. Du må kunne takle press på en god måte og ha spesielt gode samarbeidsevner og kommunikasjonsevner.

– Hvis du skal bli austronaut og er norsk, så er dette muligheten din, sier Moen.

Søknadsfristen er 28. mai.

Visste du at Forsvarets forum har spilt inn en podkast-episode om verdensrommet?

Powered by Labrador CMS