Nyheter

KLARERE RAMMER: Utenriksdepartementet (UD) ønsker klarere rammer for utenrikstjenestens samfunnsoppdrag. Nå inviterer UD til innspill til stortingsmeldingen som skal leveres i 2025.

Utenriksdepartementet skal be om klarere retningslinjer fra Stortinget

Utenriksdepartementet (UD) opplever en stor økning i antallet kriserammede nordmenn i utlandet. Nå vil de be Stortinget om klarere prioriteringer.

Publisert

– Nordmenn er langt flere steder og i større antall enn noen gang, sier utenriksråd Torgeir Larsen i UD til VG.

Han peker på en økning i både omfanget og antallet ekstreme hendelser som påvirker nordmenn i utlandet. For å møte disse utfordringene vil UD utarbeide en stortingsmelding der de ber om flere avklaringer og tydeligere rammer for prioriteringene i utenrikstjenesten. Meldingen skal leveres i 2025.

– Det er et felt som er i en rivende utvikling. Derfor er det viktig at rammene for samfunns­oppdraget vårt er politisk forankret, sier Larsen til avisen.

Utenrikstjenesten jobber med alt fra kontakt med utenlandske regjeringer, næringsfremme, kultursamarbeid og konsulærbistand. Dette innebærer blant annet utsendelser av pass og nødpass, fødselsattester, vielser – og hjelp i kriser.

Ifølge Larsen har sistnevnte vokst betraktelig de siste årene. Departementet opplyser at de bruker mellom 200 og 250 årsverk årlig på konsulærsaker.

Med den pågående krigen på Gaza og i Ukraina, har UD to pågående og omfattende krisesituasjoner som de håndterer.

Powered by Labrador CMS