Nyheter
Ramadan: Soldater kan bryte fasten under øvelse
ALTA (Forsvarets forum): Ramadan startet under storøvelsen i Finnmark. Troende soldater har mulighet til å tilpasse fasten til aktivitetene.
Samtidig som Nato-øvelsen Nordic Response gjennomføres, har den islamske fastemåneden ramadan akkurat startet.
Hovedregelen er at muslimer ikke spiser mellom daggry og solnedgang. Det er ofte ikke optimalt hvis man er soldat ute i felt, med lange dager og fysisk krevende aktiviteter.
– Det dukker opp spørsmål hver ramadan om hvordan fasting og den militære tjenesten skal kombineres, sier feltimam i Forsvaret, Najeeb ur Rehman Naz.
Han er den eneste feltimamen Forsvaret har hatt, etter at de opprettet stillingen i 2017.
I fjor ble det holdt markering av id i Forsvaret for første gang.
Kan bryte fasten
Naz er ikke kjent med om praktiserende muslimske soldater er med på øvelsen i Finnmark, og har ikke vært involvert i forkanten av øvelsen.
På generelt grunnlag sier Naz at det ikke er en klar plan på hvordan øvelse og fasting skal gå hånd i hånd.
– Det varierer fra person til person. Noen prøver å faste, og klarer kanskje det bedre enn andre. Tilbakemeldingene jeg får er at det stort sett går greit.
Er du en soldat som faster under ramadan, eller kanskje du kjenner én? Tips oss gjerne på tips@fofo.no.
Det er likevel mulig å utsette faste hvis det ikke kan la seg gjøre.
– Hvis en soldat står overfor en situasjon hvor vedkommende syns det er vanskelig å fullføre fasten, så kan unntaksregelen vurderes og man kan eventuelt bryte fasten, og heller utsette den. Det er helt legitimt å gjøre, sier Naz.
Noen ganger blir opplegget rundt mat og spising for praktiserende soldater tilpasset under ramadan.
– Dette kan soldatene bli enige med befal eller kjøkkenpersonalet om, sier imamen.
Positive erfaringer
Utenfor ramadan er det andre ritualer som kan være vrient å tilpasse til hverdagen på øvelse. Eksempelvis bønn er noe som ofte må praktiseres ulikt enn under vanlige omstendigheter.
– Det spørs på setting og tidspunkt, noen dager er lettere. Det avhenger veldig av situasjon og hvordan øvelsen er satt opp. Man prøver å få det til, men hvis man blir forhindret, så kan man utsette praksisen, sier Naz.
Prinsipielt må tros- og livssynstilrettelegging være på plass før en øvelse. Stort sett går det fint å utøve troen utenfor den vanlige arbeidshverdagen.
– Man tar hensyn til soldatenes behov, og bruker skjønn og hva som er best mulig. Selv om det er mer krevende i felt sammenlignet med livet på kaserna, så går det greit å utøve troen. Sjefer har forståelse og prøver å tilrettelegge på en best mulig måte, sier han.