Nyheter

GASSLEKKASJE: I september 2022 ble gassrørledningene fra Nord Stream ødelagt etter flere eksplosjoner i Østersjøen.

Tysk Nord Stream-etterforskning peker nå mot Ukraina

Russland frykter at den tyske etterforskningen av Nord Stream-sabotasjen avsluttes uten at de ansvarlige blir pekt ut. Landet har derfor levert en formell klage.

Publisert

En tysk domstol etterlyste i forrige uke en ukrainsk dykkerinstruktør i forbindelse med sabotasjen mot gassrørledningen Nord Stream i 2022. Mannen, som var bosatt i Polen, har siden flyktet til Ukraina.

Myndighetene i Moskva tror den tyske etterforskningen vil munne ut i at ingen ansvarlige blir identifisert, melder Ria Novosti. Det statlige, russiske nyhetsbyrået viser til en uttalelse fra Oleg Tjapkin, leder for Europa-avdelingen i det russiske utenriksdepartementet.

– Vi har tatt opp spørsmålet om at Tyskland og andre berørte land skal oppfylle sine forpliktelser etter FNs antiterrorkonvensjoner. Vi har offisielt framført tilsvarende krav om dette spørsmålet bilateralt, inkludert med Berlin, sier han.

Gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 ble ødelagt av flere eksplosjoner utenfor øya Bornholm i Østersjøen i september 2022. Gassrørledningene ble bygget for å frakte russisk gass fra Russland til Tyskland.

I starten ble Russland anklaget for å stå bak, men etterforskning har siden pekt i retning Ukraina.

En rådgiver for Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har avvist at Ukraina var involvert i sabotasjen.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Powered by Labrador CMS