Nyheter

DOM: En mann er dømt for sovevoldtekt av en medsoldat. Ankefristen er ikke gått ut og dommen er dermed ikke rettskraftig ennå.

Dømt for voldtekt av medsoldat

Mannen dømmes til to år og ti måneder i fengsel etter voldtekt av en kvinnelig medsoldat som sov. 

Mannen var tiltalt for voldtekt til seksuell omgang uten samleie og for å ha fotografert flere kvinnelige medsoldater mens de var delvis avkledd, uten at de hadde samtykket til eller visste om at de ble fotografert. 

Den fornærmede kvinnen i voldtektssaken er også blant de fornærmede i bildesaken, i tillegg til to andre medsoldater. Samtlige hendelser skal ha funnet sted på militært område. 

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Mannen erkjente straffskyld for å ha tatt bildene, men nektet straffskyld for voldtekt. 

Nå er han dømt i tråd med begge tiltalens punkter, til fengsel i to år og ti måneder. 

Det er samme straff som aktor Erik Thronæs ba om på rettens siste dag tilbake i juni. 

– Det har vært en krevende prosess med mange tanker og følelser, så jeg er veldig glad for beslutningen fra domstolen, skriver kvinnen i en e-post via sin bistandsadvokat til Forsvarets forum. 

TV2 omtalte saken først

Ifølge retten har den fornærmede kvinnen i voldtektssaken forklart seg klart, konsistent og nøkternt hele veien. 

Retten finner det bevist at den tiltalte mannen krenket fornærmede slik som hun har forklart til politiet og i retten, og at han «i alle fall anså det som mest sannsynlig» at hun sov da han startet overgrepet. 

I retten forklarte mannen at han trodde kvinnen var våken, men han ble altså ikke trodd på dette. 

Som følge av forklaringene, fornærmedes reaksjoner i ettertid og det faktum at de to var «nære venner» før voldtekten, skriver retten at det er «vanskelig å se at fornærmede skulle ha noen grunn til å forklare seg usant om et så alvorlig forhold».

– Jeg er også veldig takknemlig for at jeg ble hørt og trodd av mine nærmeste, men også av rettssystemet. Jeg ser nå frem til å bruke tiden på å jobbe med meg selv og min psykiske helse, skriver kvinnen. 

I tillegg til fengselsstraffen, dømmes mannen til å betale oppreisningserstatning på 150.000 kroner til den fornærmede kvinnen. 

Dommen vil først bli rettskraftig etter at ankefristen utløper. 

Forsvarets forum har bedt om en kommentar fra mannens forsvarer, men har foreløpig ikke fått svar. 

Powered by Labrador CMS