Nyheter

SPIONASJE: Nordkoreanske myndigheter hevder dette bildet viser forberedelser til oppskytingen av den militære spionsatelitten Malligyong-1, 21 november 2023. Bildet er tatt av myndighetene selv, og kan derfor ikke verifiseres.

Nord-Korea: Kritiserer felles fordømmelse av satellittoppskyting 

– Oppskytningen er brudd på en rekke resolusjoner vedtatt av FNs sikkerhetsråd, uttaler en talsmann for Det hvite hus om forrige ukes satellittoppskytning. Nordkoreanske myndigheter mener derimot at de utøver sin suverene rett. 

Publisert Sist oppdatert

Nord-Korea hinter om mulighet for nye satellittoppskytinger. I en uttalelse fra utenriksdepartementet i Pyongyang og som er viderebrakt av det statlige nyhetsbyrået KCNA mandag, sier myndighetene at de utøver sin suverene rett, som omfatter satellittoppskytinger.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

I uttalelsen kritiserer myndighetene i Nord-Korea en felles uttalelse fra USA og andre land forrige ukes satellittoppskyting ble fordømt. Norge fordømte også oppskytingen.

– Oppskytingen er brudd på en rekke resolusjoner vedtatt av FNs sikkerhetsråd, uttalte en talsmann for Det hvite hus.

Nord-Korea har i årevis hatt et rakett- og atomvåpenprogram som gjentatte ganger er blitt fordømt i FNs sikkerhetsråd.

Nord-Korea hevder at den nye satellitten allerede har tatt bilder av en amerikansk militærbase på Hawaii og av et amerikansk hangarskip, samt bilder av flere militærbaser i Sør-Korea.

Oppskytingen har ført til at sørkoreanske myndigheter skrotet deler av en avspenningsavtale mellom landene. Som svar på dette forkastet Nord-Korea hele avtalen, og varslet at nye våpen skal utplasseres på grensen mot Sør-Korea.

Mandag meldte det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap at Nord-Korea nå har utplassert soldater og tunge våpen på vaktposter nær grensen.

Powered by Labrador CMS