Nyheter

VINNERE: Berit Reiss-Andersen, leder av Nobelkomiteen, offentliggjør at Ales Bjaljatski, Memorial og Center for Civil Liberties får Nobels fredspris for 2022.

Jubel og bittersøte følelser hos fredsprisvinnerne

Alle fredsprisvinnerne ble overrasket over fredagens nyhet, men håper de kan bruke prisen til noe godt. I både Ukraina og Russland er det blandede følelser.

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ukrainas presidentrådgiver Mikhail Podoljak sa i en syrlig kommentar på Twitter at det var en «interessant forståelse av fred» å gi prisen til en ukrainsk organisasjon, en belaruser og en russisk organisasjon. Representanter fra to land som har gått til angrep skal dele prisen med offeret, skrev han.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Samtidig sier juridisk leder i den russiske fredsprisvinneren Memorial at mange hos dem føler de nesten ikke fortjener å skulle ta imot en pris sammen med en ukrainsk organisasjon når Russland har gått til angrep på naboen.

Organisasjonsleder Euhenia Kubakh i ukrainske Center for Civil Liberties sier imidlertid at det ikke er noe problem for dem å ta imot en pris sammen med russere.

– Ikke en pris til Putin eller Lukasjenko

– Jeg tror mange i Ukraina ikke vet hvem disse folkene fra Belarus og Russland er. Dette er ikke en pris til Putin eller Lukasjenko, men til menneskerettsforkjempere, sier Kubakh til NTB.

I Moskva ble prisen tatt imot med blandede følelser, sier juridisk leder og medlem av Memorials menneskerettsråd, Natalija Sekretareva. Særlig det at prisen deles med en ukrainsk organisasjon.

– Jeg tror det er en ære for oss, men også en følelse av at vi nesten ikke fortjener å stå ved siden av dem. Vi er fra landet som har gått til angrep, og som skaper så mye urettferdighet i Ukraina. Og så skal vi stå sammen. Det er veldig, veldig vanskelig, sier Sekretareva til NTB.

– Det er en veldig merkelig tid å få denne prisen i. For ting kunne ikke ha vært verre. Mange av mine kolleger føler at de ikke fortjener denne prisen. Vi gjorde ikke nok som sivilsamfunn for å forhindre at Russland ble som det er nå, sier hun.

Dokumenterer krigsforbrytelser

Mens Memorial har lang historie med å dokumentere overgrep begått både i sovjettiden og av Russland i for eksempel Tsjetsjenia, er CCL i Kyiv nå midt i arbeidet med å dokumentere krigsforbrytelser i Vladimir Putins angrepskrig.

Organisasjonsleder Euhenia Kubakh i Center for Civil Liberties, som fredag ble tildelt fredsprisen.

Nyheten ble tatt imot med glede i CCLs lokaler i Kyiv. Samtidig er det spesielt å juble midt i en brutal krig.

– Det er veldig spesielt. På den ene siden er det veldig positivt, og jeg er veldig glad, men vi tar imot denne prisen i en forferdelig krig der vårt folk dør. Det er krig. Så klart er det vanskelig for oss å forstå verdien av denne prisen. Vi får denne prisen på grunn av vårt arbeid under krigen, sier Kubakh.

Hun forteller at de siden krigens start har jobbet både med å få ut informasjon til befolkningen, og å spre oppmerksomhet om menneskerettsbrudd ut i verden.

– Det er veldig viktig for oss på et internasjonalt nivå. Vi er stemmen til menneskerettsaktivister, og nå får vi muligheten til å jobbe mer effektivt med å få ut informasjon som vi har samlet inn de siste sju månedene, sier Kubakh.

– Frihet er en utopi

I Moskva sier Sekretareva at det er vanskelig å se for seg at prisen vil hjelpe Memorial særlig. De jobber under svært vanskelige forhold etter at de ble beordret nedstengt av myndighetene.

Juridisk leder Natalija Sekretareva i Memorial, en av organisasjonene som fredag ble tildelt Nobels fredspris.

– Jeg vil si at frihet er en utopi, og demokrati er en utopi. Jeg tror mitt favorittsitat er et sitat fra Pussy Riot om at frihet ikke eksisterer hvis du ikke kjemper for det hver eneste dag, sier Sekretareva.

Prisen kom samme dag som Memorial var i et rettsmøte i Moskva om myndighetenes forsøk på å konfiskere en bygning de eier, samt 11 millioner rubler.

Samtidig var det Putins bursdag.

– Det er en perfekt timing fordi vi hadde det rettsmøtet og det er Putins bursdag. Jeg tror det er en av mine favoritting, at det er en flott gave til ham på bursdagen, sier Sekretareva.

I Belarus sitter en fredsprisvinner som trolig ikke har fått med seg nyheten ennå. Veteranaktivisten Ales Bjaljatski sitter fengslet for andre gang. Organisasjonen hans, Viasna, har sendt et telegram, men det vet de ikke om kommer fram.

– En inspirasjon

Prisen er en inspirasjon for hele demokratibevegelsen i Belarus, sier en kollega av ham.

– Jeg har ingen ord som kan beskrive hvor mye dette betyr for aktivistene og menneskerettsforkjemperne i Belarus. Det er et godt eksempel på anerkjennelse, og i mange år framover vil belarusiske demokratiforkjempere bli inspirert av Ales og denne pristildelingen, sier Anastasia Autsjarova til NTB.

Hun jobber for Viasna med å ta imot telefoner fra familier til de mange politiske fangene i Belarus. Fredsprisvinneren er nå en av dem.

– Ales er en fantastisk person, veldig inspirerende og snill. Hans nærvær har alltid vært positivt, så jeg er veldig glad for at han nå får denne prisen og anerkjennes for sitt arbeid. Vi savner ham og håper han kommer ut så fort som mulig, sier Autsjarova.

Anastasia Autsjarova i menneskerettsorganisasjonen Viasna, som ble stiftet av fredsprisvinner Ales Bjaljatski.

Hun ber norske ledere forsøke å få kontakt med fredsprisvinneren.

– Jeg vil også oppfordre Norges ledere til å skrive til ham i fengselet hvis de har mulighet, det betyr så mye for folk som er innesperret. Noen av brevene kommer fram, sier hun.

– Han har vært i fengsel i mer enn et år nå, uten en rettferdig rettssak. Han er fengslet på grunn av menneskerettsarbeidet sitt. Det er veldig vanskelig å kommunisere med ham, sier Autsjarova.

– Verre enn noen gang

Hun beskriver situasjonen i Belarus som svært ille og sier det er verre enn noen gang.

Det er folk som risikerer flere år i fengsel for sine politiske menigheter og kampen for demokrati. Det er vanskelige tider. Men det er alltid håp for framtiden, og jeg tror denne nobelpristildelingen kan inspirere folk til å fortsette kampen, sier hun.

Hun hyller Bjaljatski og sier han alltid klarer å beholde optimismen, på tross av de mange prøvelsene han er stilt overfor. Det er andre gang han sitter fengslet etter det menneskerettsaktivister sier er politisk motiverte prosesser.

– Han er en veldig inspirerende person. Det er ikke mange som har det samme motet i en slik situasjon. Å sitte i fengsel i Belarus er virkelig ille. Det er vanskelig å være i fengsel nå, sier hun.

Powered by Labrador CMS