Debatt:

Servering av byggryngrøt på låveloftet.
Servering av byggryngrøt på låveloftet.

Nisser og dyr på julecamp

Grønn Mestring i Langedrag Naturpark ble en stor opplevelse for både store og små, skriver veteranmor Camilla Brevik.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er tidlig morgen, solen er så vidt begynt oppstigning i horisonten. Jeg står på tunet på Langedrag. Mange kjenner nok igjen fjellgården i Buskerud fra NRKs TV-serie med samme navn. Himmelen er blå, rosa og gul. Snøkledde fjell omkranser plassen, det er iskrystaller på trærne som glitrer i lyset. Rundt meg hopper det titalls med små brune kaniner, høylandsfe og geiter i skjønn forening i landlige kulisser. Jeg og omlag 40 barn er klare for morgenstell i fjøset.

I forbindelse med at Veteran møter Veteran ønsket å holde en barne-camp i førjulstiden var det ikke vanskelig å velge Langedrag som destinasjon. Her får alle i alle aldere møte naturen tett på, bidra i stell og mestre i miljøer de stort sett ikke møter i hverdagen. 


I år fikk Veteran møter Veteran bevilget penger fra Gjensidigestiftelsen som skulle brukes på aktiviteter og tiltak for Forsvarets veteraner. Organisasjonen har flere ganger holdt camp for barn som tilhører denne gruppen, samt barn med spesielle utfordringer. Ved dette arrangementet fikk barna være med på en uforglemmelig helg på Langedrag uten mamma og pappa tilstede. Arrangementet går under tilnavnet Grønn mestring.

Tuva Thorson som er dagligleder ved Langedrag kunne fortelle om flotte opplevelser med barn på gården. 
– Det at barna får oppleve nærheten til dyrene, mestre nye utfordringer kan være nøkkelen til gode opplevelser. Langedrag brukes mye til leirskoler og lignende. Så erfaring med barn i forskjellige alderstrinn og med forskjellig bakgrunn er ikke noe nytt for gjengen på denne gården.
– Vi har opplevd flere ganger at enkelte barn og unge blomstrer når de får være med å bidra og få ansvar i de situasjonene vi kan gi dem her.


– Mamma, jeg må passe på han mannen med skjegget i dag. For han er redd for kaniner, forteller Mie på tre år henrykt når morgenstellet i fjøset er ferdig. 
Hun snakker om Pekka, også kjent som Per Christian Jacobsen. Han har vært med i Veteran møter Veteran fra oppstarten av. Sammen med Kenneth Lysell har de planlagt helgens aktiviteter. 
– For oss er det viktig at de pårørende også får et trygt og godt forum å møtes i. Det er ikke like lett å være den som skal forsørge og ta vare på alt i heimen når man er alene. Disse arenaene gir barna opplevelser og mestring i nye miljøer med andre barn som er i samme situasjon. Samt en pust i bakken for den som er hjemme og kanskje ikke har overskudd eller mulighet til å arrangere slike hendelser i en travel hverdag, forklarer de.


Dagene går med til nissebesøk, grøt på låven, ridning, kjelketrekk etter hest, hundekjøring, møte reinsdyr og elg samt gi snacks til fjellreven. Og sist men ikke minst møte med ulv og gaupe. Opplevelsene er selvfølgelig like spennende for de store som de små. Det var aldersgrense på enkelte aktiviteter og ikke alle fikk være med inn til ulv og gaupe. Men det var like vanskelig å reise fra opplevelser med kule geiter, flotte hester og lekende kaniner.

På vegne av mine barn ønsker jeg å takke for at vi fikk være med. Det var en utrolig helg for oss alle. 


Powered by Labrador CMS