Nyheter

I MÅL: Jørgen og Anders Erlandsen kom fornøyde i mål etter den fire dager lange Njimegen-marsjen.

Jørgen (11) var den yngste utlendingen som fullførte Nijmegen-marsjen

Anders Erlandsen hadde gått Nijmegen-marsjen 14 ganger. I sommer tok han med sønnen, som var den yngste uten nederlandsk pass i feltet. 

Publisert Sist oppdatert

– Det var ikke så tungt som jeg trodde. 

Det sier elleve år gamle Jørgen Erlandsen fra Hurdal. Han fullførte i forrige uke den årlige Nijmegen-marsjen i Nederland, som varer i fire dager og er populær blant militært personell fra en rekke land.

Gutten var nemlig den aller yngste fra utlandet som gikk fra start til mål.

Selv om det bare er dager siden han gikk 110 kilometer under forrige ukes marsj, har ikke Jørgen flyttet på sofaen av den grunn.

– Føttene mine så helt like ut som da jeg startet marsjen, og jeg fikk ingen gnagsår eller blemmer. Trikset var å smøre seg inn med en krem, slik at jeg nesten hadde babyføtter, sier han.

Vil bli militær

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Han syns det var stas å forklare at han var den yngste som ikke var fra Nederland i marsjen. Foruten litt kjedelige traseer som gikk over jorder, forteller han om fantastiske dager. 

– Det var de beste fire dagene i mitt liv. Det var så mye liv og folk som heide meg frem, forteller han.

Selv om det er noen år igjen til han trenger å ta stilling til hva han skal bli, frister det allerede nå med en militær karriere.

– Jeg har lyst til å gå befalskolen. Også kunne jeg tenke meg å være lagfører på denne marsjen etter hvert, sier 11-åringen. 

FULLFØRTE: Jørgen Erlandsen på vei mot mål etter fire dager på marsj.

Ville ha med sønnen

Det var Jørgens far, Anders Erlandsen, som tok initiativ til å ta med sønnen. Han har selv gått marsjen 14 ganger tidligere, men denne gangen ville han ta med etterkommeren.  

– Det var veldig stort å gå med sønnen sin. Det føltes både stilig og skikkelig bra. Man blir kjempestolt over at han går en sånn tur, og så er det jo en spesiell far og sønn-opplevelse.

STØTTE: Anita Kildahl hjalp Jørgen Erlandsen underveis i Nijmegen-marsjen.

De første tre dagene gikk de 30 kilometer, mens den siste var på 20. Den måtte kortes ned på grunn av varmen, med temperaturer over 30 grader. 

Et slikt opplegg er ikke nødvendigvis et skreddersydd for barn. Likevel var han trygg på å ta med sønnen på marsjen.

– Jeg så muligheten for å melde oss på i år, og jeg trodde at Jørgen skulle få dette til. Han er en aktiv gutt, og vi har trent i forkant, så jeg hadde en god følelse på forhånd. I tillegg har Jørgen fått gode råd fra tidligere offiserer som har gått marsjen 20 ganger. 

– Helt rå

Junioren kom i mål, og da blir far «kjempestolt». Han har tidligere tjenestegjort i Afghanistan og Kosovo.

– Han spurte aldri hvor langt det var igjen, og ikke et negativt ord. Jeg vekket ham hver morgen klokken 04:15, og da var det rett opp av senga, sier Anders Erlandsen. 

Han vil også rette en takk til alle som har motivert underveis.

–  Den støtten og tilbakemeldingene vi har fått, har vært helt rå. Spesielt fra Anita Kildahl, som fikk en morsfølelse overfor Jørgen. Da han hadde vondt i foten, ga hun smertestillende og hjalp til, sier han.

Han er ikke i tvil om hvilken av de 15 turene som henger høyest.

– Det blir jo denne gangen!

Powered by Labrador CMS