Nyheter:

VIL REFORMERE: Jens Stoltenberg presenterte nylig et forslag til en reformpakke for Nato, inkludert et større fellesbudsjett til å betale for operasjoner og øvelser. Flere av medlemslandene synes det er en dårlig idé, sier kilder til det tyske nyhetsbyrået DPA.

DPA: Stoltenbergs reformplaner møter motstand i Nato

Flere Nato-land har gjort det klart at de ikke ønsker omfattende reformer, inkludert Jens Stoltenbergs forslag om et kraftig økt budsjett, sier kilder til DPA.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forsvarsalliansen baserer seg vanligvis på konsensus, noe som gjør det vanskelig med gjennomgripende endringer i finansieringen av felles forsvar og avskrekking, skriver nyhetsbyrået DPA.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Nato-sjef Jens Stoltenberg la forrige måned fram et utkast til reformpakken «Nato 2030». Den kom i stand etter en debatt det siste drøye året om hvorvidt alliansen fortsatt var tilpasset oppdraget sitt.

Sentralt i forslaget var et større felles budsjett til å betale for Natos operasjoner og øvelser. I dag er det landene som deltar i operasjonene som tar regningen, men en fellespott der alle bidrar skulle bidra til å fordele byrdene mellom medlemslandene. Byrdefordeling er en gjenganger i Nato-sammenheng, også i spørsmålet om landenes forsvarsbudsjetter.

Flere land er kritiske til forslaget om et felles budsjett, sier DPAs kilder. Blant argumentene mot Stoltenbergs forslag er at støtte for felles sikkerhet og kollektivt forsvar bør være åpenbar og ikke knyttet til penger.

Powered by Labrador CMS