Nyheter
Svensk ønskeliste for «Nato-modus»
Forsvarssjef Micael Bydén sier at Sverige som fremtidig Nato-medlem må ha «særskilt regionalt ansvar».
Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Försvarsmakten i Sverige skriver i en pressemelding at for å styrke forsvarsevnen foreslår forsvarssjef Micael Bydén blant annet at antallet umiddelbart tilgjengelige enheter økes og at nytt materiell tilføres alle kampstyrker. Bydén ønsker også flere vernepliktige og en større krigsorganisasjon.
– Svensk medlemskap i Nato betyr at landets sikkerhets- og forsvarspolitikk endres fundamentalt. Sverige må ta et spesielt regionalt ansvar og det svenske forsvaret anbefaler derfor at de nordiske landene tilhører samme operasjonsområde og ledes av samme styringsstruktur.
Bydén mener at politiske beslutninger må tas i et raskt tempo for ikke å forsinke tilveksten av den operative kapasiteten.
I et offentlig dokument som heter «Forsvarsjefens militære råd» står det at:
– Sikkerhetssituasjonen er meget alvorlig og verdensbildet er usikkert. En hurtig og mer alvorlig hendelsesutvikling kan ikke utelukkes.
Følgende står i uthevet skrift i dokumentet:
– Den samlede forsvarsevnen trenger å økes, såvel over som under grensen for væpnet angrep og fullskala krig.
Kamikaze-droner
Hva forsvarssjefen ønsker seg helt konkret av materiell er ramset opp i et annet dokument.
Her nevnes for eksempel anskaffelse av kamikazedroner, som i dokumentet er kalt «patrullrobot», det vil si «( . . . ) en fri oversettelse av det engelske loitering munition og betyr en ubemannet flygende fartøy til engangsbruk med en stridsdel.»
Dokumentet nevner også anskaffelse av såkalt «Counter-Unmanned Aircraft System» (C-UAS), et system for å oppdage og motvirke trusler fra droner.
Försvarsmakten ønsker også å styrke forsvarsevnen ved å anskaffe ubemannede mineryddingsfarkoster.
– Alvorlig situasjon
Nylig fikk Micael Bydén spørsmål av SVT om svenske myndigheter nå forbereder seg på at det verste kan inntreffe:
– Absolutt. Det er nettopp det vi diskuterer i disse dager.
– Det er en alvorlig sikkerhetspolitisk situasjon der vi egentlig ikke utelukker noen utfall fremover, sa Bydén til SVT.
Micael Bydén har vært i Försvarsmakten siden 1985 og ble general i 2015. Han har blant annet bakgrunn som stridspilot ved Norrbottens Flygflottilj og har vært sjef for Helikopterflottiljen.