Nyheter

SELVMORDSPAKT: Daniel Ellsberg omtaler Nato som en «selvmordspakt» og advarer Sverige mot Nato-medlemskap.
SELVMORDSPAKT: Daniel Ellsberg omtaler Nato som en «selvmordspakt» og advarer Sverige mot Nato-medlemskap.

Ellsberg advarer Sverige mot Nato-medlemskap

Sverige bør ikke gå med i Nato, sier Daniel Ellsberg, den amerikanske varsleren bak lekkasjen som avdekket hvordan Det hvite hus bløffet om Vietnam-krigen.

Publisert

Ellsberg kaller i et intervju med Dagens Nyheter Nato en «selvmordspakt» og oppfordrer Sverige til i stedet å søke bilaterale avtaler for å styrke eget forsvar.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: [email protected] eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

I stedet for å kjempe for nedrustning og avspenning leker Sverige nå med «de mørke kreftene som driver kapprustning og truer med å utrydde menneskeheten», sier den i dag 91 år gamle varsleren og fredsaktivisten som i 1971 lekket en hemmelig Pentagon-studie til The New York Times.

Les også: Gram lover norsk hjelp til Sverige og Finland i «gråperioden»

President Richard Nixons nasjonale sikkerhetsrådgiver Henry Kissinger kalte Ellsberg «USAs farligste mann som for enhver pris må stanses», og The New York Times ble tvunget til å stanse trykkingen av det som skulle ha vært en omfattende artikkelserie, basert på det lekkede materialet.

Ellsberg fikk da Washington Post til å følge opp, og da også de fikk trykkeforbud gikk han videre til aviser som Boston Globe og St. Louis Post-Dispatch og lå hele tiden ett steg foran myndighetenes forsøk på knebling.

Pentagon Papers, som lekkasjen ble døpt, bidro til å snu opinionens syn på Vietnam-krigen i USA.

Powered by Labrador CMS