Nyheter

SKARPT: Sol i øynene, men Nato-kampen stanser ikke Magdalena Anderssons sans for detaljer.

Statsminister Andersson til Forsvarets forum: —Det kan ta ett år før Sverige er Nato-medlem

GOTLAND (Forsvarets forum): Flere ekstraomganger venter i Sveriges kurderkamp med Tyrkia.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er lettere å kritisere profitt i friskoler enn å oppklare nye Nato-forviklinger for statsminister Magdalena Andersson. Forsvarets forum fulgte henne på Gotland i går.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

For hva gjør Socialdemokraterna i Sverige med at partilederen i deres tyrkiske søsterparti HDP sitter i fengsel? Hadde Sverige, Finland og Natos generalsekretær Jens Stoltenberg grunn til å være så glade som de så ut etter at Tyrkia vendte tommel opp i Madrid?

Den «historisk raske behandlingen» av svensk og finsk Nato-medlemskap blir kanskje ikke klar til nyttår. Mange ubesvarte spørsmål lever videre. Det ble demonstrert da Almedalsveckan startet i går. Socialdemokraternas Magdalena Andersson var først ut av Riksdagens åtte partiledere i det over femti år gamle politisk verksted som Arendalsuka er en kopi av.

Nær kontakt med Stoltenberg

Etter talen i går kveld spør vi om Anderssons kontakt med sine norske partikamerater Jens og Jonas. Hun poengterer at Stoltenberg var en «sentral figur i at vi lyktes å nå frem i Madrid».

— Kontakten blir naturligvis fortsatt nær også i tiden fremover. Med Jonas Gahr Støre har jeg en god og nær relasjon, og vi har ofte kontakt på telefon, sier Andersson til Forsvarets forum etter sin tale til 5700 tilhørere.

— Garanterer du at Sverige er medlem av Nato før nyttår?

— Den beslutningen ligger ikke i mine hender. Fra den svenske regjeringen har vi sagt at dette kan ta litt tid. Det er derfor vi har jobbet med sikkerhetsforsikringer og vi har sagt at det kan ta et år.

— Altså lenger enn til nyttår?

— Ett år er lenger enn til nyttår, svarer statsministeren.

TIL TOPPS: Andersson besøkte Gotlands regiment, men leiren stod uten Nato-flagget- enn så lenge.

Uten Nato-flagg

Andersson begynte dagen med besøk hos Gotlands regiment P18. Utenfor piggtrådgjerdet ved Västerhejde skytefelt vaiet fire svenske flagg og ett Gotlandflagg. Forsvaret hadde ikke tatt frem noe Nato-flagg siden de ikke hadde fått beskjed om det.

Statsminister Andersson balanserer. Hun svarer ikke direkte på spørsmål om hun vet hva Tyrkia egentlig vil. Nato-toppmøtet sist uke var knapt over før president Recep Tayyip Erdogan vakte oppsikt igjen. Da sa han at Sverige har lovet å utlevere «73 terrorister».

Ifølge Andersson hadde ikke en slik navneliste kommet til Sverige i går.

— Det har figurert forskjellige antall, sa hun flere ganger når hun ble bedt om å kommentere nettopp tallet 73 fra Erdogan.

Om Andersson har lovet Erdogan noe som ikke er omtalt i det signerte dokumentet forblir hun taus om:

—Jeg kommenterer aldri hva som sies i lukkede rom.

Svenske statsborgere blir

Statsministeren poengterte at Sverige og Tyrkia skal samarbeide om terrorbekjempelse, men understreket i et intervju med Sveriges radio i går morges at det er den svenske definisjonen av terror som gjelder.

Under pressetreffet i Västerhejde sør for Visby var Andersson klar på at svenske statsborgere ikke vil bli utlevert til Tyrkia. Dessuten sa hun at svensk og internasjonal lov skal ligge til grunn hvis noen blir utlevert.

Svensk-kurdiske miljøer er bekymret for konsekvensen av siste ukes avtale mellom Sverige, Finland og Tyrkia. Andersson har ikke personlig vært i kontakt med representanter for kurdere i Sverige. Ifølge statsministeren har man imidlertid ingenting å frykte hvis man har holdt seg unna terrorisme og trusler.

Fokus på mer enn Nato

Andersson var finansminister i syv år før hun overtok som regjeringssjef i november i fjor. Selv om arbeidsløsheten er stor, er Andersson mer på hjemmebane med dét temaet. Da vrir hun drevent problemet til det positive i at flere ønsker å jobbe, blant annet innvandrerkvinner.

FEST: Statsminister Magdalena Andersson er mot utbyttefest i friskoler, men for innvielsesfest for Sverige som Nato-medlem.

Under en pressekonferanse inne i Visby handlet alt om et skoleutspill som i praksis inneholdt mye resirkulering av tidligere vedtak i hennes parti. Kamp mot milliardutbytte i friskoler og brems i nyetableringer i religiøse friskoler ble presentert etter småprat med barn og unge i et fotovennlig lekeanlegg i skolegården på St Hansskolan.

Da er det mer krevende å balansere mellom Socialdemokraternas egen kontakt med det kurdiske partiet PYD og at Tyrkia kaller PYD terrorister.

Innfløkt dilemma

Ut fra hva som er offentlig kjent virker Sveriges ferd mot et Nato-medlemskap mer minelagt enn stemningen i Madrid kunne tyde på.

Noe av svenskenes utfordringer er koblet til statsministerens eget parti. I motsetning til Finland og den borgerlige opposisjonen i Sverige er Arbeiderpartiets svenske søsterparti knyttet til kurdiske grupper på en måte som går rett inn i kjernen av det som gjør Tyrkia rasende. En bieffekt er at en presset Erdogan får mange kjærkomne retoriske poeng innenrikspolitisk.

Igjen er avtalen Socialdemokraterna inngikk med den partiløse sosialisten Amineh Kakabaveh i november 2021 sentral. Hun hadde en avgjørende stemme for å slippe Andersson frem som statsminister. Derfor inngikk partiet en avtale med Kakabaveh om blant annet å fordype sitt samarbeide med PYD, som altså Erdogan kaller terrorister.

Analyse fra Nato-toppmøtet: The Erdogan show

Tyrkisk Ap-leder fengslet

24. november i fjor skrev partisekretær Tobias Baudin under på en avtale som innebærer at Kakabaveh deltar i en gruppe med Socialdemokraterna. Her omtales PYD som en «legitim samtalepartner».

I tillegg uttalte de to: «Vi noterar också hur vårt systerparti HDP i Turkiet fortsätter att kämpa med demokratiska medel och stöder dem i deras kamp för kurdernas rättigheter, och vi kräver att partiledaren Selhattin Demirtash friges.»

På Socialdemokraternas hjemmeside står det at denne avtalen ble oppdatert 1. juni i år.

Powered by Labrador CMS