Nyheter
Kunnskap om forsvaret blir pensum i Sverige
Fra høstsemesteret 2025, vil Sveriges videregåendeelever lære totalforsvarskunnskap og om Nato.
![NY LÆREPLAN: Elever på førsteåret på videregående skoler i Sverige skal lære om forsvaret og Nato.](https://image.forsvaretsforum.no/421366.webp?imageId=421366&x=0.00&y=0.00&cropw=100.00&croph=100.00&width=960&height=644&format=jpg)
Kunnskap om forsvaret er etablert som en del av den nye læreplanen til de svenske førsteårselevene under faget samfunnsfag.
Det melder den svenske Försvarsmakten.
Elevene skal blant annet lære om Sveriges totalforsvar, folkeretten og utenriks- og sikkerhetspolitikkens rolle i mellomstatlige relasjoner, inkludert Nato sin rolle.
Försvarsmakten skriver at det er i forbindelse med forverringen av den globale situasjonen og at Sverige nå er med i Nato, at behovet for kunnskap og forståelse av totalforsvarsplikten har økt.
– Tidligere har det ikke vært åpenbart at elevene fikk opplæring om Sveriges totalforsvar og plikt, men det har vært opp til den enkelte lærer. Dette vil nå endre seg, noe som betyr at alle elever på 1. trinn får opplæring i totalforsvar, sier Robert Trupp, det svenske forsvarets prosjektleder i totalforsvarskunnskap.
To timer i læreplanen
Utdanningen består av to deler, der den første delen er en digital opplæring med navnet «Sammen er vi totalforsvaret», som består av fem kapitler. Den andre delen består av et interaktivt opplæringsspill i totalforsvar.
Til tross for sin tittel «Handle i krigstid», bygger det på at solidaritet er det viktige, og at individualisme ikke er en suksess. Egenskaper som å støtte, hjelpe og bli kjent med hverandre kan være helt avgjørende hvis det verste skulle skje, ifølge Försvarsmakten.
– Målet med utdanningen er å skape innsikt, tillit og handlingskraft hos våre elever slik at de vet hvordan de skal handle i krise og ytterst i krig, sier Robert Trupp.
Nødvendig kunnskap for voksenlivet
Hoveddelen av Sveriges elever og studenter vil i fremtiden trolig arbeide i samfunnsviktige virksomheter eller samfunnsviktige funksjoner når de går ut i arbeidslivet. Mange er vernepliktige eller sivilpliktige, men et flertall av Sveriges befolkning omfattes av allmenn tjenesteplikt.
Totalt vil dette ta to timer av samfunnsfagets 83 totale timer i læreplanen.