Nyheter

TILBAKE: KNM Olav Tryggvason og HUGIN Team.1 er tilbake etter tre måneder i Natos stående minerydderstyrke.

HUGIN team 1 og KNM Olav Tryggvason er tilbake på Haakonsvern

De har vært en del av Nato-styrken i nesten tre måneder. Underveis ble det gjennomført 14 HUGIN-tokt, åtte havnebesøk og funnet to skarpe krigsbomber fra andre verdenskrig.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Søttefartøyet KNM Olav Tryggvason med den kontainerbaserte utgaven av et minejakt-system om bord har deltatt i Natos Standing Nato Mine Countermeasures Group 1, også kjent som SNMCG1.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Sammen med SNMCG1 har de vært på oppdrag i nesten tre måneder.

Til vanlig pleier Norge å delta med minejakt- og minesveip-fartøyi Nato-styrken. Men i år ble det besluttet at støttefartøyet med HUGIN team 1 om bord skulle sendes.

«Magnetiske stålfartøy som KNM Olav Tryggvason må holde seg på utsiden av minebelagt farvann, mens selve HUGIN-farkosten kan sendes inn for å lete etter miner», skriver Forsvaret på sine sider.

Les også: Norske F-35 ble tanket av et Airbus A330 MRTT tankfly for første gang

– Det er ønskelig å få mer erfaring med å operere ubemannede systemer fra «vanlige» fartøy.

– Det norske systemet skal stå klar allerede i 2028, sier kommandørkaptein Bengt Berdal, sjef for 1. Mineryddingskvadron i pressemelding på Forsvaret sider.

Skipssjef om bord, kapteinløytnant Fredrik Løviknes sier at besetningen har vært svært positive og tilpasningsdyktige, og har lykkes godt med å levere en relevant og etterspurt ressurs.

HUGIN Team 1 om bord på KNM Olav Tryggvason.

– Jeg er veldig godt fornøyd med måten både fartøysbesetningen og HUGIN-teamet har løst oppdraget på. De har vist at de kan og de har oppnådd gode resultater, sier sjef Marinen flaggkommandør Trond Gimmingsrud i pressemeldingen.

Han legger til at de oppdaget to bomber fra 2. verdenskrig og også øvingsminer som ingen har klart å oppdage før.

– Erfaringene som de har gjort seg tar vi med oss inn i utviklingen av vårt fremtidige system for minemottiltak.

Les også: Norske F16-fly rykket ut etter russiske fly langs norskekysten

Powered by Labrador CMS