Nyheter

UBÅTJAKT: Under øvelse Dynamic Mongoose øver Nato på antiubåt-krigføring. Her fra øvelsen i 2020 utenfor Island.
UBÅTJAKT: Under øvelse Dynamic Mongoose øver Nato på antiubåt-krigføring. Her fra øvelsen i 2020 utenfor Island.

Øver på ubåtjakt i norske havområder

Norge er vertsnasjon når øvelse Dynamic Mongoose 21 gjennomføres i regi av Nato.

Publisert

Øvelse Dynamic Mongoose 21 er en maritim øvelse der ubåter, overflatefartøy og maritime patruljefly (MPA) deltar. Norge er i år vertsnasjon, men selve øvelsen ledes fra Marcom/Nato (Allied Maritime Command) sitt hovedkvarter i Storbritannia.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: [email protected] eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det skriver Forsvaret i en pressemelding.

Fra norsk side stiller Sjøforsvaret med en fregatt og en ubåt. Luftforsvaret stiller med det maritime patruljeflyet P-3 Orion. Flyet skal hevde suverenitet i nordområdene.

Andre allierte, herunder USA, Storbritannia, Canada, Frankrike, Danmark og Tyskland stiller også med fartøy og maritime patruljefly.

– Øvelsen inngår i Natos strategi for nordområdene og understreker Natos fokus på havområdene utenfor Norge. Det er viktig for oss at våre allierte blir fortrolige med å operere i disse områdene, og det er svært bra for Norge at Nato gjennomfører denne øvelsen årlig, forteller sjef Sjøforsvaret, kontreadmiral Rune Andersen i pressemeldingen.

Viktig jobb

Øvelsen har til hensikt å trene på antiubåt-krigføring. For å få til det krever det tett samarbeid mellom seilende og flyvende fartøy.

Sjef for det nasjonale luftoperasjonssenteret (NAOC), brigader Hans Ole Sandes forteller i pressemeldingen at P-3 Orion med sine våpen og høyelektronisk utstyr, bidrar til at ingen ubåt kan føle seg trygg på å ikke bli oppdaget i norsk farvann.

SAMTRENING: I øvelse Dynamic Mongoose trener både luftforsvar og sjøforsvar fra flere nasjoner sammen.
SAMTRENING: I øvelse Dynamic Mongoose trener både luftforsvar og sjøforsvar fra flere nasjoner sammen.

Han mener flyet gjør en viktig jobb med å overvåke og rekognosere, søke etter ukjente ubåter og bidra i søk- og redningsoppdrag.

– En alliert øvelse med samtrening er viktig for oss, for å trene sammen med kapasiteter vi vil samarbeide med i skarpe situasjoner, sier Sandnes.

Krevende

Sjef Sjøforsvaret forteller at det er svært krevende å holde kontroll på ubåter i et stort område. Han mener det forutsetter at ulike enheter og sensorer får til å jobbe effektivt sammen.

– Gjennom denne øvelsen hever vi vårt eget ferdighetsnivå, og samtidig sikrer vi at vi er i stand til å jobbe sømløst med våre allierte. Det er ferdigheter vi trenger hver dag for å holde oversikt over våre havområder, sier han.

– Dynamic Mongoose gir oss også anledning til å opprettholde og videreutvikle den viktige kapasiteten vi har i våre ubåter. En kapabel og sammensatt anti-ubåtstyrke gir oss muligheter for å trene med realistisk motstand og i komplekse scenarier. Det skjerper oss, men gjør også at vi får testet og verifisert at våre prosedyrer og vårt materiell virker slik det skal, fortsetter Andersen.

Powered by Labrador CMS