Nyheter

UBÅTJAKT: Under øvelse Dynamic Mongoose øver Nato på antiubåt-krigføring. Her fra øvelsen i 2020 utenfor Island.

Øver på ubåtjakt i norske havområder

Norge er vertsnasjon når øvelse Dynamic Mongoose 21 gjennomføres i regi av Nato.

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Øvelse Dynamic Mongoose 21 er en maritim øvelse der ubåter, overflatefartøy og maritime patruljefly (MPA) deltar. Norge er i år vertsnasjon, men selve øvelsen ledes fra Marcom/Nato (Allied Maritime Command) sitt hovedkvarter i Storbritannia.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det skriver Forsvaret i en pressemelding.

Fra norsk side stiller Sjøforsvaret med en fregatt og en ubåt. Luftforsvaret stiller med det maritime patruljeflyet P-3 Orion. Flyet skal hevde suverenitet i nordområdene.

Andre allierte, herunder USA, Storbritannia, Canada, Frankrike, Danmark og Tyskland stiller også med fartøy og maritime patruljefly.

– Øvelsen inngår i Natos strategi for nordområdene og understreker Natos fokus på havområdene utenfor Norge. Det er viktig for oss at våre allierte blir fortrolige med å operere i disse områdene, og det er svært bra for Norge at Nato gjennomfører denne øvelsen årlig, forteller sjef Sjøforsvaret, kontreadmiral Rune Andersen i pressemeldingen.

Viktig jobb

Øvelsen har til hensikt å trene på antiubåt-krigføring. For å få til det krever det tett samarbeid mellom seilende og flyvende fartøy.

Sjef for det nasjonale luftoperasjonssenteret (NAOC), brigader Hans Ole Sandes forteller i pressemeldingen at P-3 Orion med sine våpen og høyelektronisk utstyr, bidrar til at ingen ubåt kan føle seg trygg på å ikke bli oppdaget i norsk farvann.

SAMTRENING: I øvelse Dynamic Mongoose trener både luftforsvar og sjøforsvar fra flere nasjoner sammen.

Han mener flyet gjør en viktig jobb med å overvåke og rekognosere, søke etter ukjente ubåter og bidra i søk- og redningsoppdrag.

– En alliert øvelse med samtrening er viktig for oss, for å trene sammen med kapasiteter vi vil samarbeide med i skarpe situasjoner, sier Sandnes.

Krevende

Sjef Sjøforsvaret forteller at det er svært krevende å holde kontroll på ubåter i et stort område. Han mener det forutsetter at ulike enheter og sensorer får til å jobbe effektivt sammen.

– Gjennom denne øvelsen hever vi vårt eget ferdighetsnivå, og samtidig sikrer vi at vi er i stand til å jobbe sømløst med våre allierte. Det er ferdigheter vi trenger hver dag for å holde oversikt over våre havområder, sier han.

– Dynamic Mongoose gir oss også anledning til å opprettholde og videreutvikle den viktige kapasiteten vi har i våre ubåter. En kapabel og sammensatt anti-ubåtstyrke gir oss muligheter for å trene med realistisk motstand og i komplekse scenarier. Det skjerper oss, men gjør også at vi får testet og verifisert at våre prosedyrer og vårt materiell virker slik det skal, fortsetter Andersen.

Powered by Labrador CMS