Nyheter

ERSTATTES: Sergej Surovikin er sjef for det russiske luftforsvaret, har bakgrunn fra Syria og kalles «general armageddon» av russiske medier fordi han er kjent for sin nådeløshet.

Russlands «general armageddon» erstattes

Forsvarssjef Valerij Gerasimov overtar rollen som øverstkommanderende for Russlands styrker i Ukraina.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forsvarsminister Sergej Sjojgu utnevnte forsvarssjef Valerij Gerasimov til hans nye rolle onsdag, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Gerasimov erstatter general Sergej Surovikin, som ble utnevnt til øverstkommanderende for Russlands styrker i Ukraina for bare tre måneder siden.

Formålet med det siste lederbyttet er å styrke effektiviteten i håndteringen av de militære operasjonene i Ukraina, ifølge Russlands forsvarsdepartement.

I tillegg peker departement på behovet for tettere samarbeid mellom ulike grener av det russiske militæret.

– Ingen framgang

Surovikin fikk jobben med å lede styrkene i Ukraina i begynnelsen av oktober i fjor, i kjølvannet av flere ukrainske motoffensiver. Men tross lederskiftet den gang klarte ikke Russland å snu utviklingen og få overtaket i krigen.

– Det har jo ikke skjedd noen framgang etter at han ble innsatt, sier sjefforsker Tor Bukkvoll ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) til NTB.

Han tror heller ikke onsdagens rokering vil ha stor betydning for krigens gang.

– Jeg tror ikke det er avgjørende for krigen hvilken russisk general som sitter som øverstkommanderende, sier Bukkvoll.

OVERTAR: Forsvarssjef Valerij Gerasimov overtar rollen som øverstkommanderende for Russlands styrker i Ukraina.

Våpenhjelp

I stedet peker Bukkvoll på faktorer som hvorvidt Russland får til en mer vellykket mobilisering og klarer å produsere nok ammunisjon, og om våpenhjelpen til Ukraina fortsetter.

I utgangspunktet tenker han det kunne vært mer naturlig for Russland å få nye krefter inn i den militære ledelsen.

– Gerasimov og forsvarsminister Sjojgu har vært med på styre krigen fra første stund. Og den har ikke gått bra, sier Bukkvoll.

Mathieu Boulegue ved den britiske tankesmia Chatham House sier Gerasimovs nye rolle kan tyde på at president Vladimir Putin vil ha mer «manuell kontroll» over krigføringen.

«General armageddon»

Selv om Sergej Surovikin nå mister toppjobben i Ukraina, fortsetter han som en av Gerasimovs nestkommanderende.

Surovikin er sjef for det russiske luftforsvaret, har bakgrunn fra Syria og kalles «general armageddon» av russiske medier fordi han er kjent for sin nådeløshet.

Les også: Stridsvogn – historie eller framtid?

Både Gerasimov og forsvarsminister Sjojgu har fått mye kritikk av russiske såkalte militærbloggere.

En av de mest kjente, som bruker navnet «Rybar» på meldingstjenesten Telegram, lar seg ikke imponere av den siste rokeringen. Han mener Surovikin nå blir gjort til syndebukk for flere russiske tilbakeslag i Ukraina den siste tiden.

Wagner-gruppen

Rokeringen i den militære ledelsen skjer samtidig som den private leiesoldatgruppen Wagner ser ut til å ha fått en større rolle i den russiske krigføringen.

Wagner-gruppens leder, Jevgenij Prigozjin, hevdet natt til onsdag at hans menn hadde tatt kontroll over byen Soledar i Øst-Ukraina.

Dette ble avvist av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, som sa at kampene om byen fortsetter. Begge sider beskriver kampene som svært blodige, og Prigozjin hevder at alle ukrainske soldater som ikke ville overgi seg, ble tilintetgjort.

Prigozjin er en av flere Putin-allierte russere som tidligere åpent har kritisert forsvarssjef Gerasimov.

Powered by Labrador CMS