Nyheter

SOTSJI: Vladimir Putin under Valdajkonferansen i Sotsji i Russland 21. oktober.
SOTSJI: Vladimir Putin under Valdajkonferansen i Sotsji i Russland 21. oktober.

Putin trenger ikke bekymre seg for ukrainsk Nato-medlemskap, sier Stoltenberg

Brussel (Forsvarets forum): Russlands president sa torsdag at Lloyd Austins besøk i Kiev åpner for at Ukraina kan bli medlem av Nato.

Publisert

– Her kommer forsvarsministeren, som i realiteten åpner døren for ukrainsk Nato-medlemskap, sa Russlands president Vladimir Putin på Valdajkonferansen i Sotsji torsdag.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: [email protected] eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

USAs forsvarsminister Lloyd Austin besøkte Ukraina tirsdag, der han hadde møter med landets forsvarsminister Andrij Taran og president Volodymyr Zelenskyj.

Les også: Nato vedtok hemmelig forsvarsstrategi

Selv om ikke Ukraina får offisielt Nato-medlemskap, mener Putin at alliansen allerede er i gang med å etablere seg i den tidligere sovjetrepublikken.

– Landet får kanskje ikke formelt Nato-medlemskap, men den militære utviklingen i området er allerede i gang. Og dette innebærer en trussel mot Den russiske føderasjonen, sa Putin i Sotsji.

– Bidratt til fred

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg avviser at Putin trenger å bekymre seg for ukrainsk Nato-medlemskap.

– Nei, delvis fordi Nato er en forsvarsalliansen, og delvis fordi det er opp til Ukraina og de 30 Nato-medlemmene å bestemme når Ukraina er rede for å bli medlem av alliansen. Ingen andre land har rett til å blande seg inn, eller ha noe å si i den prosessen, for Ukraina er en selvstendig stat, sa Stoltenberg under Natos forsvarsministermøte i Brussel fredag.

BRUSSEL: Jens Stoltenberg møtte pressen i Belgias hovedstad Brussel 22. oktober.
BRUSSEL: Jens Stoltenberg møtte pressen i Belgias hovedstad Brussel 22. oktober.

Nato-sjefen sa også at han mener at Natos utvidelse har bidratt til et fredeligere Europa etter utvidelsen østover i etterkant av oppløsningen av Sovjetunionen i 1991.

– Utvidelsen av Nato de siste tiårene har i realiteten bidratt til fred og stabilitet i Europa, og derfor er det ingen grunn til at Russland skal være redd, eller ha rett til å forsøke å stoppe en selvstendig nasjon fra å melde seg inn i alliansen, uttalte Stoltenberg.

Powered by Labrador CMS