Nyheter

SPENT: Det er en spent situasjon i Svartehavet etter at russiske fartøy truet med å åpne ild mot den britiske destroyeren HMS Defender. Neste uke avholder Nato en stor øvelse i området, sammen med Ukraina.

Nato skal gjennomføre storøvelse i Svartehavet - med norsk deltagelse

Onsdag truet russiske fartøy med å åpne ild mot den britiske destroyeren HMS Defender. Neste uke skal Nato gjennomføre en større øvelse i Svartehavet sammen med Ukraina.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I følge russiske myndigheter beveget det britiske skipet HMS Destroyer seg i inn i russisk territorialfarvann onsdag 23. juni. Russerne hevder det ble skutt varselskudd og sluppet bomber fra et jagerfly for å få fartøyet til å endre kurs.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Britene på sin side hevder at det aldri ble brukt skarpe våpen eller løsnet varselskudd.

Men situasjonen var utvilsomt spent. I en reportasje laget av BBC kan man høre mannskapet på HMS Defender kommunisere med et russisk fartøy.

– Hvis du ikke endrer kurs, vil vi åpne ild, er beskjeden fra det russiske mannskapet over radio.

Samtidig seiler et fartøy fra den russiske kystvakten tett på den britiske destroyeren. I bakgrunnen kan man også høre skudd bli avfyrt, men det er uklart om dette var ment som varselskudd, eller som del av en varslet russisk øvelse i området. Opptil 20 russiske fly passerer også, noen i lav høyde over HMS Defender.

Ny video viser at det ble løsnet skudd

Torsdag ble det lagt ut en video som viser at det russiske fartøyet åpnet ild, mens det skygget den britiske destroyeren. Videoen ble publisert på TV Zvezda, som er den offisielle tv-stasjonen til det russiske forsvarsdepartementet.

SKYTER: Et russisk fartøy som skygger HMS Defender avfyrer skudd.

I videoen, som er filmet fra broen på det russiske kystvaktskipet, ser man at det skytes flere salver med et våpen av typen AK-630, som er en 30mm kanon med seks løp.

Det er derfor klart at det ble løsnet skudd under konfrontasjonen. Det er likevel uklart om mannskapet på den britiske destroyeren oppfattet at dette ble brukt som varselskudd. Det er mulig at de istedenfor oppfattet skuddene som del av en øvelse som foregikk i nærheten, skriver nettstedet The Drive.

Motstridende meldinger

Det har kommet motstridende meldinger om hendelsesforløpet fra russisk og britisk side. Det som er klart er at HMS Defender var i rute fra havnebyen Odessa til Georgia i Svartehavet. Britene hevder at destroyeren befant seg i ukrainsk territorial-farvann da konfrontasjonen fant sted.

– Som det er vanlig for denne ruten, gikk hun (HMS Defender red.anm.) inn i en internasjonalt anerkjent korridor for skipstrafikk. Skipet ble rutinemessig skygget av russiske fartøy og hun ble gjort oppmerksom på øvelsesaktivitet i nærheten, sier den britiske forsvarsministeren Ben Wallace.

Det russiske forsvarsdepartementet innkalte den britiske forsvarsattachén for å forklare seg om hendelsen. Neste dag ble også den britiske ambassadøren innkalt.

SPENT OMRÅDE: Nato skal øve i Svartehavet fra 28.juni. 32 skip deltar i øvelse Sea Breeze.

Nato skal øve med den ukrainske marinen

Nylig varslet Nato at de skal øve i Svartehavet i perioden 28 juni - 10 juli. Hele 32 land skal delta øvelsen som involverer 5000 personell, 32 skip og 40 luftfartøy.

Det er Ukraina og USA som står ansvarlige for øvelsen. Norge skal også delta, ifølge informasjon om øvelsen på Natos-hjemmesider.

– Vi støtter med et lite stabselement som består av to personer. Det handler om mentorering av den ukrainske marinestaben, blant annet i å lede flåtestyrker og operasjoner/øvelser. Ingen norske fartøyer skal delta i øvelsen, sier orlogskaptein Michel Hayes som er talsperson i Sjøforsvaret.

Sjøforsvaret har har støttet eller deltatt i øvelse Sea Breeze med stabsoffiserer siden 2007.

Ifølge avisa Washington Examiner har en russisk diplomat advart om at det er potensial for en reell konflikt mellom Russland og Nato på bakgrunn av hendelsen med den britiske destroyeren og den kommende Nato-øvelsen i Svartehavet.

ØVELSE SEA BREEZE: Soldater firer seg ned fra to helikoptre under øvelse Sea Breeze 2019 i Svartehavsområdet. Årets øvelse blir den største som er gjennomført.
Powered by Labrador CMS