Stoltenberg om Nato-Me: Tror ikke jeg skal gå inn i navnedebatt

USAs president Donald Trump foreslår nytt navn til Nato: NatoMe. Men det vil ikke alliansens generalsekretær være helt med på.

​– Jeg mener at Nato bør bli utvidet og at vi bør omfatte Midtøsten, definitivt, sa Trump tidligere fredag. 

Han foreslo samtidig et nytt navn på den 70 år gamle alliansen: «Nato-Me», en forkortelse for Nato-Middle East.

– Hva tenker du om navnet NatoMe, som Trump har foreslått?

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg lener seg tilbake i stolen i hovedkvarteret til forsvarsalliansen i Brussel, og ler. 

– Nei, altså, som Trump sa i går, så var jo det altså en idé han luftet til meg i den telefonsamtalen på onsdag. Jeg tror jeg er varsom, jeg skal ikke gå inn i en navnedebatt om Nato, sier han til Forsvarets forum. 

 

Humoristisk

Trump har selv glimt i øyet når han snakker om forslaget han la fram for Nato-sjefen. Bokstavene "M" og "e", som den amerikanske presidenten har lagt til i forsvarsalliansens 70 år gamle navn, står for «Middle East» (Midtøsten), men da Trump uttaler ordene, uttaler han dem på samme måte som det engelse ordet for «meg» - Me.

– For et vakkert navn. NatoMe, sa Trump humoristisk.

Samtalen mellom de to onsdag, dreide seg om de siste dagers hendelser i Iran og Irak. USA har utvekslet både militære og retoriske angrep med Iran. Her kan du se en tidslinje over hendelsene siden nyttår. 

Vil ha Nato til Midtøsten

Trump har bedt Stoltenberg om at Nato involverer seg mer i Midtøsten, med styrker, men også ved å inkludere landene som medlemmer av alliansen.

–  Akkurat nå er byrden på våre skuldre, og det er urettferdig, sa Trump og fortsatte med å si at USA har gjort Europa en stor tjeneste.

Den amerikanske presidenten sa han hadde inntrykk av at Stoltenberg likte tanken på et mer omfattende Midtøsten-engasjement.

– Jeg tror at han faktisk var begeistret over det. Jeg hadde faktisk et navn. «Nato», ikke sant? Og så har du «me», Midtøsten. De bør kalle det Nato-Me, sa Trump.

Tro på kapasitetsbygging

Stoltenberg sa til journalister torsdag at den beste måten å bekjempe internasjonal terrorisme på, ikke alltid er ved å utstasjonere Nato-soldater i store kampoppdrag.

Til Forsvarets forum utdyper han videre.

– Nato har mange verktøy i verktøykassa. Vi kan gjøre mange ting. Alt fra diplomatiske, politiske til militære virkemidler. Selv har jeg veldig stor tro på å trene og bygge lokal kapasitet, forteller Nato-sjefen.

Han legger til at han ikke er overrasket over Trumps ønske om mer bidrag i Midtøsten. 

– Under vår første telefonsamtale etter at han ble valgt høsten 2016, hadde han to meldinger til Nato. Den ene var at europeerne måtte øke forsvarsutgiftene og den andre var at Nato måtte gjøre mer i kampen mot terror. Så det har vært et amerikansk standpunkt lenge, i og for seg var det også Obamas beskjed, sier Stoltenberg.

Han vil ikke spekulere mer i hvordan, fordi en eventuell endring uansett må være basert på enighet mellom alle de 29 medlemslandene, i tillegg til de berørte landene i Midtøsten.