Nyheter

KLAGET INN: Våpenprodusenten Nammo på Raufoss avviser at de eksporterer våpen til Israel

Nammo har klaget inn tre medier til PFU

Den delvis norskeide våpenprodusenten Nammo mener det har blitt framsatt uriktige påstander i mediene om hvorvidt norskproduserte våpen selges til Israel.

Publisert Sist oppdatert

Nammo har klaget NRK, Aftenposten og Harstad Tidende inn til Pressens Faglige Utvalg (PFU) for brudd på Vær Varsom-plakaten, ifølge Altinget.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

PFU opplyser til Altinget at klagene vil få full behandling og behandles samlet, da de gjelder samme sakskompleks. Nammo mener at NRK kan ha brutt punktene 3.2, 3.7, 4.14 og 4.15 i VVP, mens Aftenposten og Harstad Tidende kan ha brutt punktene 3.2 og 4.14. 

Bruddene skal ha skjedd i nyhetsartikler fra NRK og debattinnlegg i Aftenposten og Harstad Tidende. Punkt 3.2 handler om kildekritikk og faktasjekk, mens punkt 4.14 omhandler retten til samtidig imøtegåelse ved sterke beskyldninger.

Nammo avviser påstanden om at norskproduserte våpen eksporteres til Israel. De understreker at våpen fra deres amerikanske virksomhet har blitt eksportert eller donert til Israel, og at denne delen av virksomheten er underlagt amerikansk lovgivning. 

Norge er ikke involvert i dette, bortsett fra at Nærings- og fiskeridepartementet eier 50 prosent av Nammo.

NRKs etikkredaktør Per Arne Kalbakk bekrefter at de har mottatt klagen og er i gang med en gjennomgang. Aftenpostens stabssjef Morten Andersen understreker at presseetikken også gjelder for debattinnlegg, og at de jobber systematisk med kvalitetssikring. 

Harstad Tidenes sjefredaktør Kjell Rune Henriksen er ikke overrasket over klagen og ser frem til en prinsipiell avklaring.

NRK og Aftenposten har i etterkant rettet opp i de omtalte artiklene og innleggene, mens Harstad Tidende har avpublisert debattinnlegget.

Powered by Labrador CMS