Nyheter

MYANMAR: Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) gjentar oppfordringen til militærjuntaen i Myanmar om å opprettholde demokratiske institusjoner og prosesser, unngå vold og fullt ut respektere menneskerettighetene, og rettsstatsstyre.

UD fordømmer dom mot Aung San Suu Kyi

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) fordømmer dommene mot Myanmars avsatte leder Aung San Suu Kyi og landets president Win Myint.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg er svært bekymret for hvordan militærregimet synes å bruke rettssystemet til å kneble politiske motstandere og hvordan dette vil påvirke den allerede alvorlige situasjonen i Myanmar, sier utenriksministeren i en uttalelse.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Hun mener dommen synes å være et forsøk på å utestenge lederskapet i National League for Democracy (NLD) fra det politiske landskapet i Myanmar.

– Dette er i strid med ASEANs fempunktsplan som tar til orde for en dialogprosess med alle parter. Dette er en plan som har bred internasjonal støtte, sier Huitfeldt og legger til:

– Jeg gjentar den sterke oppfordringen om å løslate president Win Myint og State Councellor Aung San Suu Kyi, alle politiske fanger og andre som har blitt vilkårlig fengslet siden kuppet 1. februar.

Les også: Staten anker millionkrav etter Helge Ingstad-søksmål

Nobelkomiteen bekymret

– Nobelkomiteen er bekymret for hva dette betyr for fremtiden til demokratiet i Myanmar. Den er også bekymret for virkningen en lang fengselsstraff kan ha på Aung San Suu Kyi personlig, skriver komitéleder Berit Reiss-Andersen i en epost til AFP.

Suu Kyi, som fikk fredsprisen i 1991, er dømt til to års husarrest for blant annet hets mot militæret og for å ha brutt koronavirusregler.

Nobelkomiteen fordømmer rettssaken mot henne og kaller den ikke særlig troverdig.

Powered by Labrador CMS