Nyheter:

SIDEN 2014: Telenor har levert landsdekkende telekomtjenester i Myanmar siden 2014. De blir nå kritisert for å ha betalt leie til militæret i Myanmar.

Telenor og Yara leier lokaler på militær-eid tomt i Myanmar

De to norske selskapene betaler leie til Quartermaster General Office i det burmesiske militæret, i strid med FNs veiledende prinsipper, skriver Bistandsaktuelt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Både Telenor og Yara kontorer i det moderne kontor- og forretningsbygget Sule Square , som ifølge Shangri-La-gruppen byr på «førsteklasses» fasiliteter i hjertet av Myanmars finanssentrum.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det skriver Bistandsaktuelt.

Avisen skriver at bygget står på militær-eid grunn – óg at «det betales tomte-leie til Quartermaster General Office i det burmesiske militæret», ifølge en rapport til FNs menneskerettsråd.

1. februar gjennomførte tok de militære styrkene over makten i Myanmar gjennom et kupp. Landets demokratisk valgte ledere ble avsatt.

Militærkuppet har blitt møtt med store demonstrasjoner og protester. Flere hundre demonstranter skal ha blitt drept av militæret i Myanmar.

Norge er blant landene som har fordømt kuppet.

«At Telenor og Yara leier lokaler på militær-eid grunn, er i strid med FNs veiledende prinsipper for næringsliv og menneskerettigheter (UNGP)», skriver Bistandsaktuelt.

Sikkerhetvurderinger

Ifølge Bistandsaktuelt opplyser Telenor at selskapet visste at det burmesiske militæret eide tomten Sule Square står på da leieavtalen ble inngått, men har ignorert rådene i FN-rapporten.

Informasjonssjef i Telenor Tormod Sandstø sier til Bistandsaktuelt at flere alternative steder ble derfor vurdert, men blant annet sikkerhetsforhold gjorde at Sule Square ble vurdert til å være det beste alternativet.

DEMONSTRASJONER: Fra kontorbygget Telenor og Yara leier lokaler i, kunne man ifølge Bistandsaktuelt se sperringene mot de daglige demonstrasjonene i februar.

– Det ble gjort grundige undersøkelser og vurderinger før Telenor inngikk leiekontrakten med utleier. Vi ble da klar over at militæret eier en del av tomten under kontorbygget. Dette skjedde før FN-rapporten kom ut, skriver Sandstø til avisen.

Yara: – Visste ikke

Yara sier at selskapsledelsen ikke vet om bygg-eieren betaler tomteleie til det burmesiske militæret, men varsler en ny gjennomgang, og kan komme til å si opp leieavtalen.

– Vi har ikke fått bekreftet den tilknytningen du refererer til, men gitt den krevende og uoversiktlige situasjonen i Myanmar, har det vært vanskelig å få svar fra utleier på de spørsmålene vi har, sier Yaras kommunikasjonssjef Kristin Nordal til Bistandsaktuelt

Mark Farmaner, direktøren i Burma Campaign UK, sier til Bistandsaktuelt at selskapene bør si opp sine leie avtaler snarest. Han påpeker at ekspert-rapporten til FNs menneskerettsråd kom i 2019, og at FN siden den gang har dokumentert grove og «pågående brudd» på folkeretten fra det burmesiske militæret.

– Selskaper kan ikke hevde at de ikke visste, sier Farmaner til Bistandsaktuelt.

Powered by Labrador CMS