Nyheter:

Demonstranter forsøke å slukke branner under en protest i Thaketa Township, søndag.

USA henter hjem ambassadepersonell fra Myanmar

Det amerikanske utenriksdepartementet beordrer amerikanske ansatte til å forlate landet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ordren gjelder det som blir omtalt som ikke-vesentlige ambassadeansatte.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

I midten av februar oppfordret departementet sine ansatte og deres familier til å forlate Myanmar frivillig.

– Status er nå oppdatert til beordret avreise, heter det i en uttalelse fra departementet tirsdag.

Departementet forklarer beslutningen med hensynet til de ansatte og deres familiers sikkerhet. Utreiseordren skal vurderes på nytt om 30 dager.

510 sivilpersoner er blitt drept av militærregimet i Myanmar siden kuppet 1. februar, ifølge tall som den lokale organisasjonen Assistance Association for Political Prisoners har fått bekreftet.

Militærjuntaens maktbruk mot demonstrantene har blitt møtt med internasjonal fordømmelse. Les saken her!

Også nordmenn i Myanmar har blitt bedt om å forlate landet.

– På grunn av den voldelige utviklingen de siste dagene oppfordrer vi nå norske borgere som befinner seg i Myanmar, til å forlate landet, skriver den norske regjeringen på sine nettsider. De har oppdatert reiserådene for landet mandag.

De melder at flytilbudet allerede var svært begrenset på grunn av covid-19, og at det nå er enda mer uforutsigbart med militærkuppet og streiker i hele landet.

Møte i FNs sikkerhetsråd

FNs sikkerhetsråd skal møtes igjen for å drøfte Myanmars militæres voldelige undertrykking av folk som protesterer mot kuppet i februar.

Det er Storbritannia som har bedt om møtet, som finner sted onsdag.

Sikkerhetsrådet fordømte 11. mars volden som de militære sto for, men resolusjonen ser ikke ut til å ha hatt noen virkning, bortsett fra at en del arresterte demonstranter er løslatt.

Tvert imot er den voldelige responsen mot demonstrasjonene trappet opp den siste tiden, og bare i helgen ble minst 100 mennesker drept av de militære, i det som FN har kalt den blodigste dagen hittil siden kuppet.

Mandag ba generalsekretær António Guterres verden stå samlet for å presse Myanmars militære etter det han kaller de totalt uakseptable drapene i helgen.

– Det er fullstendig uakseptabelt med et så høyt nivå av voldsbruk, så mange drepte, og en så sta motvilje til å godta behovet for å løslate alle politiske fanger og få landet tilbake til en seriøs demokratisk overgang, sa han.

– Det internasjonale samfunnet må stå mer samlet og fastere innstilt på å utøve press for å sikre at situasjonen tar en annen vending, sa han.

Powered by Labrador CMS