Nyheter:
Militærkuppet i Myanmar: Over 500 er drept
Over 500 personer er blitt drept av militærregimet i Myanmar siden kuppet 1. februar, ifølge tall som en lokal organisasjon har innhentet.
Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Totalt 510 sivile drap er bekreftet, ifølge Assistance Association for Political Prisoners.
Organisasjonen advarer om at det reelle dødstallet trolig er mye høyere.
Hæren i Myanmar tok makten fra landets sivile leder Aung San Suu Kyi 1. februar. Siden har det blitt holdt en rekke demonstrasjoner landet rundt, der demonstranter er blitt møtt med brutal makt fra sikkerhetsstyrkene.
Lørdag ble over 100 personer drept i ulike demonstrasjoner landet rundt, det høyeste tallet på én dag. Dagen sammenfalt med militærregimets feiring av seg selv på det regimet kalte «de væpnede styrkers dag».
Verdenssamfunnet har fordømt maktbruken i landet.
Opp i FNs sikkerhetsråd
FNs sikkerhetsråd skal møtes igjen for å drøfte Myanmars militæres voldelige undertrykking av folk som protesterer mot kuppet i februar.
Det er Storbritannia som har bedt om møtet, som finner sted onsdag.
Sikkerhetsrådet fordømte 11. mars volden som de militære sto for, men resolusjonen ser ikke ut til å ha hatt noen virkning, bortsett fra at en del arresterte demonstranter er løslatt.
Tvert imot er den voldelige responsen mot demonstrasjonene trappet opp den siste tiden, og i helgen ble minst 100 mennesker drept av de militære, i det som FN har kalt den blodigste dagen hittil siden kuppet 1. februar.
Mandag ba generalsekretær António Guterres verden stå samlet for å presse Myanmars militære etter det han kaller de totalt uakseptable drapene i helgen.
– Det er fullstendig uakseptabelt med et så høyt nivå av voldsbruk, så mange drepte, og en så sta motvilje til å godta behovet for å løslate alle politiske fanger og få landet tilbake til en seriøs demokratisk overgang, sa han.
– Det internasjonale samfunnet må stå mer samlet og fastere innstilt på å utøve press for å sikre at situasjonen tar en annen vending, sa han.
Nordmenn bes forlate Myanmar
Norske borgere som befinner seg i Myanmar, oppfordres av den norske regjeringen til å forlate landet.
– På grunn av den voldelige utviklingen de siste dagene oppfordrer vi nå norske borgere som befinner seg i Myanmar, til å forlate landet, skriver den norske regjeringen på sine nettsider. De har oppdatert reiserådene for landet mandag.
De melder at flytilbudet allerede var svært begrenset på grunn av covid-19, og at det nå er enda mer uforutsigbart med militærkuppet og streiker i hele landet.
Situasjonen i Myanmar etter militærkuppet 1. februar har utviklet seg i stadig mer negativ, voldelig og uforutsigbar retning, skriver Utenriksdepartementet i en pressemelding.
Biden kritiserer Myanmars militære
USAs president Joe Biden leder an i verdens fordømmelse av militærjuntaen i Myanmar etter at over 100 mennesker ble skutt og drept under protester i helgen.
– Det er helt forferdelig, og basert på rapportene jeg har fått, er fryktelig mange mennesker blir drept helt unødvendig, sa Biden natt til mandag norsk tid.
Minst 107 mennesker, deriblant sju barn, ble ifølge FN drept av soldater og politistyrker lørdag, samtidig som regimet arrangerte en større seremoni for å feire «De væpnede styrkers dag».
Mange av ofrene ble gravlagt mandag.
EUs utenrikssjef Josep Borrell sier at «juntaens feiring er svertet av en dag med grusomheter og skam».
Generalene kuppet makten 1. februar, og siden er flere hundre mennesker drept under protestene mot kuppet, hvorav de fleste er unge mennesker.
Juntaen har kalt demonstrantene for «voldelige terrorister» og hevder at dødstallet er lavere enn hva FN og andre kilder melder.