Nyheter:

Mulig midlertidig våpenhvile i Afghanistan

Taliban sier de har overlevert et forslag til midlertidig våpenhvile til USAs utsending i Qatar.

Forslaget om våpenhvile, som vil vare mellom syv og ti dager, ble overlevert til Zalmay Khalilzad, Washingtons utsending for forhandlinger med opprørerne, onsdag kveld i Qatar.

Khalilzad har presset på for en våpenhvile, men det var umiddelbart uklart om det var nok til å gjenoppta samtaler mellom de to landene igjen.

Tilbudet om våpenhvile anses som en mulighet for å åpne fredsforhandlinger som kan lede til at USA kan trekke seg ut av landet. Krigen i Afghanistan har vart i 18 år og er den lengstvarende konflikten i USAs historie.

Taliban og USA har også tidligere hatt fredsforhandligner.

For ett år siden gikk først Taliban ut og sa de var blitt enige med USA om et avtaleutkast. Kort tid etterpå gikk USAs spesialutsending ut og motsa Talibans påstand. 

IRANS ROLLE I AFGHANISTAN

Den tilspissede situasjonen mellom Iran og USA kan også stikke kjepper i hjulene på eventuell forhandlinger. I går meldte nettstedet Military Times om en flere år gammel etteretningsrapport som viste at Iran hadde bidratt med trening og våpenhjelp til Taliban i Afghanistan. Blant våpnene som nevnes i rapporten er bærbart luftvern.

Etter at et amerikanske droneangrep tok livet av den iranske generalen Qassem Soleimani, kan Iran se på muligheten for å trappe opp aktiviteten i Afghanistan, sier Philip Smyth som er tilknyttet tenketanken the Washington Institute.