Nyheter:

Morgenbrifer fra uke 10

Her finner du morgenbrifene fra 6.-10.mars

​Mandag 6. mars 2017:

Våpensystemer. I løpet av året blir det klart hvordan framtidas landmakt skal være. Norges Offisersforbund frykter at nye, dyre våpensystemer skal føre til færre soldater og ansatte. – Vi frykter at dersom man velger å satse på langtrekkende våpensystemer, så vil det koste så mye at det vil medføre at Hæren blir mindre, sier leder i Norges Offisersforbund, Torbjørn Bongo til NRK.

Storoffensiv. IS kontrollerer fortsatt store deler av Iraks nest største by, Mosul. Nå har en irakisk storoffensiv sendt titusenvis av sivile på flukt. Det antas at over 600 000 mennesker og 2000 IS-krigere fortsatt befinner seg i den vestlige delen av byen.
– Dette er en offensiv som nok går raskere fremover enn mange skeptikere hadde tenkt seg, sier orlogskaptein Thomas Slensvik ved Forsvarets høgskole til Aftenposten .

Make Mosul great again. Katrine Mathisen (38) jobber frivillig som lege ved frontlinjen mot IS i Mosul i Irak. Nå har hun fått mye oppmerksomhet etter at hun «tagget» et IS-skilt i byen med påskriften «Make Mosul great again», skriver NRK.
Les også vår sak  om Mathisen som er aktiv i Heimevernets innsatsstyrker.

Bidrar mot IS. Stortinget må om kort tid bestemme om Norge skal opprettholde, øke eller trappe ned sitt militære engasjement i kampen mot IS i Irak. Styrkens mandat utløper nemlig nå i mars. Allerede mandag kan saken bli tema når Stortingets utvidede utenriks- og forsvarskomité skal samles. Rundt 120 norsk personell jobber med å bygge opp kapasiteten til irakiske styrker i de kurdiske områdene av Nord-Irak, skriver Bergens Tidende.

Nord-Korea 
skjøt mandag morgen opp fire raketter. Tre av dem landet i havområde kontrollert av Japan. Det har bare skjedd én gang tidligere, og Japan ser på utskytingen som en alvorlig trussel. Sør-Korea mener rakettesten mandag er en motreaksjon til at Sør-Korea og USA begynte en større militærøvelse i forrige uke, skriver VG.

Krigsprosjekt. Dagsavisen  skriver om Norges største krigsprosjekt som har fått tittelen; «I en verden av total krig: Norge 1939-1945». 15-20 forskere fra hele landet skal delta og hensikten er å nytolke fortellingen om Norge under 2. Verdenskrig. Arbeidet vil bli ledet av historiker Tom Kristiansen fra Institutt for Forsvarsstudier og legge mest vekt på hendelser i Nord-Norge.

 Tirsdag 7. mars 2017:

Krever erstatning. Etter vinterøvelsen i fjor, krever vegmyndighetene i Nord-Trøndelag 3,3 mill for skader på asfalten. I alt er 47 km fylkesvei og 8 km riksvei skadd av snøsko på beltekjøretøyer i Midt-Norge. Men Forsvaret betegner dette som slitasje, og vil ikke betale. Les saken i Forsvarets forum.

Flyttes til Anbar. Forsvarsdepartementets  opplyser at norske soldater som trener irakiske sikkerhetsstyrker i kampen mot IS, skal flyttes fra Erbil i Nord-Irak til Anbar-provinsen i Vest-Irak. Stortinget ble mandag orientert om at det norske bidraget forlenges med tolv månder fra og med 10. Mars 2017. Styrken består av om lag 60 personer og inkluderer også et kirurgisk team til det militære sykehuset i Erbil.

Libya-krigen. Høyre og Frp i utenriks- og forsvarskomiteen går inn for at Norges rolle i Libya-krigen bør gjennomgås. Også en samla opposisjonen ønsker en evaluering. 
– Jeg mener vi har mye å lære av såpass alvorlige operasjoner som vi deltar i, og da bør vi kunne gå igjennom det i etterkant, sier Høyres forsvarspolitiske talsmann, Øyvind Halleraker til Dagsavisen .

Mosul. Irakiske elitestyrker har tatt kontroll over IS' siste, store skanse i Mosul, opplyser en talsmann for Iraks regjeringsstyrker. Spesialstyrkene stormet bygningen til provinsadministrasjonen i Nineveh natt til tirsdag. Det markerer ifølge VG  en symbolsk milepæl på veien mot å gjeninnføre irakiske myndigheters kontroll over Mosul. Les også vår  sak om Katrine Mathisen som jobber frivillig som lege den krigsherjede byen.

Sjøheimevernet.
 Kommandørkaptein Svein Jacobsen i Sjøheimevernet (SHV) mener HV blir pålagt å «sløse bort» offentlige penger for å skape fred mellom samarbeidspartiene og regjeringen. Det skriver Dagsavisen. Grunnen er at avdelingen skal bruke 10 millioner kroner på trening samtidig som de leverer inn materiell og våpen om kort tid. Et flertall på Stortinget stemte for avvikling av SHV under behandlingen av Langtidsplanen for Forsvaret.

Onsdag 8. mars 2017:

Kokain. Tre offiserer ble i fjor høst tatt for bruk av kokain. De ble avslørt av positive urinprøver i tilfeldige kontroller, skriver Forsvarets forum . Forsvarets narkotikagruppe etterforsket sakene og overlot den strafferettslige avgjørelsen til påtalemyndigheten. To av sakene endte med påtaleunnlatelse, mens tredjemann fikk saken henlagt etter bevisets stilling. Flere andre medier videreformidler også saken fra forum.

Kabul. Væpnede menn har angrepet et militærsykehus i den afghanske hovedstaden Kabul. Det er hørt både eksplosjoner og skudd ved sykehuset som ligger i nærheten av den amerikanske ambassaden. Angriperne antas å ha kommet seg inn ved å ikle seg legefrakker og flere personer skal være skadet. Angrepet pågår fortsatt onsdag morgen, melder VG.

Vakthold. Heimevernet er blitt tildelt 40 prosent flere nøkkelobjekter, som krever vakthold og sikring i tilfelle krise eller krig. Samtidig skal HV-strukturen krympes med 7000 soldater.  Tillitsvalgte i Heimevernet slår alarm og mener det er en skrikende mangel på sammenheng mellom pålagte oppgaver, og antallet soldater som skal utføre oppgavene, skriver VG.

Terrorsikring. Statsminister Erna Solberg og tidligere statsminister, nå NATO-generalsekretær, Jens Stoltenberg, må møte til høring i Stortinget om terrorsikring. Bakgrunnen er Riksrevisjonens sterke kritikk av Solberg-regjeringen for manglende sikring av offentlige bygg. I tillegg er forsvarsminister Ine Eriksen Søreide, forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen og Heimevernets sjef Tor Rune Raabye invitert til høringen som finner sted 20 eller 21 mars. Les saken i Aftenposten .

Værnes. Nå er Luftforsvaret tilbake på Værnes, skriver Adresseavisen. Det er 15 år siden rekruttskolen ble lagt ned. Men nå er 200 ferske soldater på plass for å få utdanning innen vakt- og sikring.

Missilforsvar. USA utplasserer luftforsvarssystemet THAAD i Sør-Korea. Utplasseringen har vært planlagt, men igangsettes nå som en direkte årsak av at Nord-Korea nylig testet fire ballistiske missiler, melder VG .

Torsdag 9. mars 2017:

IS-angrep. I går meldte vi om et pågående angrep mot Kabuls største militærsykehus. IS har tatt på seg ansvaret for angrepet hvor over 30 personer ble drept og 50 såret. Det var ved 5.30 tiden at en selvmordsbomber sprengte seg utenfor sykehuset. Angripere bevæpnet med skytevåpen og granater tok seg deretter inn i bygningen. Første 6 timer senere var alle angriperne drept. Flere ambassader i Kabul ble stengt på grunn av angrepet, skriver Dagsavisen.

Passlov. Justiskomiteen på Stortinget vil foreslå en ny lov der myndighetene får mulighet til å frata norske fremmedkrigere passet. Målet er å hindre IS-sympatisører fra å reise både inn og ut av Norge. – Loven vil tre i kraft så fort det lar seg gjøre, sier Peter Frølich som sitter i komiteen for Høyre. Les saken i Klassekampen.

Mosul. Lederen for terrororganisasjonen IS, Abu Bakr al-Baghdadi, har flyktet fra den irakiske byen Mosul. Det hevder irakiske og amerikanske tjenestemenn. De tror at Baghadadi oppholder seg i ørkenlandsbyer utenfor storbyen hvor irakiske styrker kjemper blodige kamper for å gjenerobre kontrollen, skriver Nettavisen.

​E-tjenesten. Sjefen for Etteretningstjenesten, generalløytnant Morten Haga Lunde, advarer om at Russland vil skape uro og splittelse i EU og NATO. Han mener likevel at Russland ikke lykkes særlig i Norge – hverken når det kommer til å påvirke politikken eller det norske folk, melder VG .

Fant del av helikopter. Sjøforsvarets dykker- og froskemannsskole fant 23. februar en sentral del som har vært savnet i forbindelse med undersøkelsen av helikopterulykken ved Turøy. 13 personer mistet livet da et  helikopter mistet hovedrotoren vei fra oljeplattformen Gullfaks B i Nordsjøen til Bergen lufthavn Flesland den 29. april ifjor,  skriver VG .

Fredag 10. mars 2017:

To prosent. Flere i Trøndelag Høyre går i front for å fastslå at Norge skal bruke 2 prosent av BNP på forsvar innen 2024. Partiledelsen vil ikke. Det skriver Trønder-Avisa fra Høyres landsmøte på Gardermoen denne uka.

MJK. Norske soldater fra Marinejegerkommandoen hjalp afghanske styrker da terrorgruppa IS angrep et militærsykehus i Kabul onsdag. 49 mennesker mistet livet i angrepet, skriver VG.

Lakselv. Vinterøvelsen Joint Viking er nå i gang og t 8000 soldater har inntatt Finnmark. NRK har snakket med fenrik Even André Karlsen som forsvarer Lakselv mot fienden. – Stridsvogna er hærens hovedkampsystem. Det er vi som står for slagkraften og den beste pansringa slik at vi kan ta imot juling fra fienden, sier Karlsen.​