Nyheter:

Folk legger ned blomster i Houston for å hylle soldaten Vanessa Guillén, som ble funnet drept 30 juni.
Folk legger ned blomster i Houston for å hylle soldaten Vanessa Guillén, som ble funnet drept 30 juni.

Drapet på 20 år gamle Vanessa Guillén har utløst det amerikanske forsvarets #MeToo

Nå står flere kvinner frem med historier om trakassering, overgrep og en kultur som maner til taushet.

Publisert Sist oppdatert

Den 20 år gamle soldaten og spesialisten Vanessa Guillén forsvant i slutten av April. Over to måneder senere ble hun funnet drept i nærheten av militærbasen Fort Hood i Texas. Drapsmannen skal ha vært en medsoldat.

Historien om Guillén har skapt stor debatt i det amerikanske forsvaret. Det er en historie om trakassering, overgrep og fryktkultur.

Før hun forsvant, skal Vanessa Guillén ha fortalt familien sin om at hun hadde blitt seksuelt trakassert. Ifølge søsteren og moren, var Guillén redd for å fortelle om hendelsene til sine ledere ved Fort Hood, skriver The Washington Post.

– Ikke unikt

– Det er sjokkerende og hjerteskjærende, og ikke overraskende, sier Martina Chesonis, offiser i luftforsvaret, til avisen.

– Drapet er sjeldent, men erfaringer med seksuell trakassering og frykten for represalier - det er ikke unikt, sier Chesonis, som også er kommunikasjonsdirektør for gruppen Service Women's Action Network.

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på [email protected].

Ifølge en rapport fra det amerikanske Forsvarsdepartementet, gjengitt i The Washington Post, var det 6236 registrerte tilfeller av seksuelle overgrep i forsvaret i fjor. I rapporten spesifiseres det at det her er snakk om overgrep begått mens soldatene tjenestegjorde.

Flere kvinner i det amerikanske forsvaret forteller aviser som The Washington Post, The New York Times og Business Insider om en militær kultur som har bagatellisert eller ignorert anklager om seksuell trakassering. Kvinnene mener også at det er skapt en atmosfære der menn og kvinner holder anklager skjult.

I en melding på det amerikanske forsvarsdepartementets hjemmesider heter det at «departementet må gjøre mer for å forhindre seksuelle overgrep og oppfordre til rapportering av slik kriminalitet».

Drapet på Guilĺen, som har meksikanske røtter, har også påvirket latinamerikanske tjenestegjørende, forteller veteran Pam Campos-Palma. Til The Washington Post sier hun at minoritetskvinner i militæret opplever «en dyp byrde og en smerte i å elske landet ditt og tjene i uniform for et militære som ikke elsker deg tilbake».

#IAmVanessaGuillen

Debatten rundt Guilléns dødsfall og historie har ført til at emneknaggen #IAmVanessaGuillen har fått fart på sosiale medier. Kvinner i forsvaret og veteraner har delt sorg, frustrasjon og sine egne erfaringer med voldtekt og trakassering i egne rekker. Det har også vært fokus på en kultur som oppfordrer til taushet, ifølge Business Insider.

– Dette er en versjon av militærets #MeToo. Kvinner føler seg myndiggjort av felles erfaringer, og emneknaggen bidrar til det samme, sier Chesonis.

Emneknaggen #IAmVanessaGuillen har også fått oppmerksomhet blant lovgivere og andre offentlige personer, som krever at det amerikanske forsvaret endrer hvordan de håndterer varsler om trakassering og overgrep.

I tillegg har nesten 90 lovgivere undertegnet et brev fra representant Sylvia Garcia som krever at Pentagons generalinspektør gjennomfører en uavhengig granskning av Guilléns forsvinning og død, og over 2500 tjenestegjørende kvinner og veteraner har signert et brev som krever lignende etterforskning av kommandokjeden over Guillén.

Misnøyen har ført til at arméminister Ryan D. McCarthy har beordret en «uavhengig og omfattende» gjennomgang av miljøet på Fort Hood, skriver Business Insider.

Guilléns familie jobber også for å få gjennom et lovforslag som kan behandle prosedyrene for rapportering av seksuell trakassering og overgrep i forsvaret. Families advokat Natalie Khawam har ifølge The Guardian hjulpet til med å skrive den, og representant Markwayne Mullin og Tulsi Gabbard sponser proposisjonen - oppkalt nettopp etter bevegelsen #IAmVanessaGuillen.

Hver morgen før klokken 9 sender vi ut nyhetsbrev med de viktigste forsvarsnyhetene fra foregående døgn. Du kan melde deg på her for å få det rett i innboksen.