Kultur:

Sør-Koreas nye ambassadør til Norge, Nam Young-sook taler ved minnesmerket over det norske bidraget til Korea-krigen på Akershus festning.
Sør-Koreas nye ambassadør til Norge, Nam Young-sook taler ved minnesmerket over det norske bidraget til Korea-krigen på Akershus festning.

Minnet norske soldater i Korea

Noe av det første den nye sør-koreanske ambassadøren gjorde da hun kom til Norge, var å besøke minnestedet på Akershus festning.

Publisert Sist oppdatert

I alt 623 nordmenn tjenestegjorde ved det norske feltsykehuset NORMASH, og noen av veteranene fra den gang var også til stede ved minnemarkeringen 19. juni. Sør-Koreas nye ambassadør Nam Young-sook la ned krans. På vegne av de norske koreaveteranene la Nils Egelien ned blomster.


Nam Young-sook takket i sin tale for den støtten Norge bidro med både under krigen og etter at våpenhvilen ble undertegnet i 1953. I Seoul etablerte de skandinaviske landene i 1958 et nasjonalt senter som skulle bli ryggraden for utviklingen av sykehus og medisinsk behandling i det moderne Korea. I sin tale nevnte hun spesielt Trygve Lie. Som FNs første generalsekretær bidro han til å samle støtte til forsvaret av Sør-Korea, da Nord-Korea i 1950 invaderte landet.

Neste år har Sør-Korea og Norge hatt diplomatiske forbindelser i 60 år.

– En 60-årsdag er en veldig spesiell begivenhet i Korea. På koreansk kaller vi det «Hwan-gab». Det betyr at livet har dannet et fullendt sirkel, og at man har nådd et høyere nivå og dermed fått en dypere forståelse av det som skjer. Dette blir en fin anledning til ytterligere å styrke de gode relasjoner som er mellom våre to land. Sør-Korea er Norges nest største eksportmarked i Asia etter Kina, og Norge er Sør-Koreas største eksportmarked blant de nordiske landene. Tradisjonelt har de bilaterale handelsforbindelsene vært sterke på områder som maritimt, fiskeri- og industrimaskiner og utstyr, men vi ser også gode muligheter på områder som teknologi, fornybar energi og forsvarsindustrien, sa Nam Young-sook som også kommenterte den historiske fredsprosess som nå har startet.

– Nå forventer vi alle at dette vil gi varig fred, velstand og sikkerhet på den koreanske halvøy og i verden. Dette er virkelig en viktig periode i vår historie. Og på denne historiske reisen tror jeg at Norge vil være på vår side og støtte oss som dere alltid har gjort, sa Nam Young-sook.

Etter minnemarkeringen inviterte ambassadør Nam Young-sook og forsvarsattaché Kim Kiho de fremmøtte veteranene og inviterte gjester på festlunsj.