Nyheter:

En hvit rose er lagt på det norske flagget til minne om Sindre Saltveit. Foto: Kystvakten.
En hvit rose er lagt på det norske flagget til minne om Sindre Saltveit. Foto: Kystvakten.

Minnestund hos Kystvakten

Skipssjef Roald Lund samlet mandag besetningen om bord på KV Nordkapp hvor han tente lys og holdt en kort minnetale for den savnede Sindre Saltveit (19).

Det ble gjennomført seremonier både på Kystvakten på Sortland og om bord i alle skipene som var til havs.

Etter ett minutts stillhet på KV Nordkapp ble det tid til samvær og samtaler for besetningen som har mistet en av sine og der tankene går også til Saltveits nærmeste venner og familie.

Sindre Saltveit (19) er savnet. 
Sindre Saltveit (19) er savnet. 

Soldaten fra Vormdal i Karmøy ble meldt savnet fra kystvaktskipet Nordkapp fredag. Gjennom hele helgen og mandag søkte både Kystvakta og flere fiskefartøy etter 19-åringen i et område nord for Bjørnøya, uten resultat. 


– Vi samlet alle på Kystvakten her på Sortland til minnestund i auditoriet. Der tente vi et lys, satte frem et bilde av den savnede og holdt ett minutts stilhet, forteller kommandør Ottar Haugen som er sjef for Kystvakten.

– Vi ga også informasjon til de ansatte, offiserer og førstegangstjenestegjørende om situasjonen. Saken er nå en politisak, og politiet vil møte på kaia når KV Sortland kommer tilbake, sier Haugen.

Når det skjer er ikke sikkert. Også ute på skipene ble det ved 14-tiden mandag avholdt minnestunder. Om bord i KV Nordkapp er det vanskelige timer og dager for mannskapet, siden en dem nå er savnet på havet.

– De føler det er viktig arbeid de gjør, når de får være med å lete. Det er kanskje den beste terapien for dem. I tillegg til letingen tok de også hånd om en russisk tråler i nød, forteller Haugen til Forsvarets forum.

Mandag ble det også lett med fly som Kystvakten disponerer sammen med Kystverket. Det er bedre sikt i leteområdet. Det er fremdeles usikkert hva som har skjedd med 19-åringen.

Normalt når mannskapet går på dekk, meldes dette internt på skipet. Om dette skjedde i dette tilfellet, skal politiets etterforskning blant annet avdekke.


Avdelingstillitsvalgt hos Kystvakten, Jakob Sverdrup, forteller at mange soldatkolleger rister på hodet over det som har skjedd.

– Vi synes det er forferdelig det som har skjedd og tenker selvsagt på familien til den savnede, sier han.

Han forteller at vernepliktige som offiserer deltok på en minneseremoni og avholdt ett minutts stilhet for den savnede i auditoriet.