Minneord:

Anne-Karin Sønsteby, gift med krigshelt Gunnar Sønsteby, døde 8. mai 2020.

Anne-Karin Sønsteby ble bisatt onsdag

– Hun var Gunnars solide og helt nødvendige støttespiller i hans livslange engasjement for demokratiet og forsvarssaken.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Anne-Karin Sønsteby, f. Jarlsby, døde 8. mai, 88 år gammel. Hun bisettes onsdag 20. mai.

Hun gikk ut av tiden på dagen 75 år etter frigjøringen, og de fem krigsårene preget store deler av hennes liv.

Hun vokste opp i Oslo og var ni år gammel da tyskerne overfalt landet i 1940. Som 13-åring måtte Anne-Karin i 1944 flykte til Sverige sammen med familien, etter at faren hadde kommet i tyskernes søkelys.

Da freden kom, flyttet familien til Halden, hvor hennes far overtok som administrerende direktør for Saugbrugsforeningen. Det var her Gunnar Sønsteby i desember 1950 kom som en vind inn i hennes liv, da hun var i ferd med å avslutte skolegangen ved den høyere allmennskolen.

Med stor offentlig interesse giftet de to seg 11. april 1953 i Akershus slottskirke, og sammen fikk de døtrene Elisabeth, Cecilie og Marianne.

I mange år var familien bosatt i Halden, men i 1968 gikk ferden videre til Oslo. Her bosatte de seg på Vettakollen, og et nytt og aktivt kapittel i familiens liv ble innledet. Til å begynne med var Anne-Karin hjemmearbeidende, før hun i fire år drev butikk i Oslo sentrum.

I 1982 ble hun ansatt ved Norges Hjemmefrontmuseum, først i resepsjonen, og deretter som arkivar fram til hun gikk av med pensjon i 2001. Med sitt smilende og hjertelige vesen var hun det første møte med museet for utallige norske og utenlandske studenter, forskere og journalister. Alltid hjelpsom og alltid blid gjorde hun sitt ytterste for at arkivbesøket skulle bli vellykket.

På fritiden var Anne-Karin opptatt av hester, og i mange år var hun også formann i Politihestenes venner. Her la hun ned et stort arbeid, og for sin innsats ble hun æresmedlem av foreningen. Anne-Karin var også aktivt med i Linge-damene, som leder og drivkraft i mange år, i et miljø hun trivdes godt og fikk mange venner.

Samlivet med Norges høyest dekorerte person medførte også et liv i nærkontakt med kongehuset, Linge-kamerater og andre krigsveteraner. Hun var også Gunnars solide og helt nødvendige støttespiller i hans livslange engasjement for demokratiet og forsvarssaken.

Sammen utgjorde de et team som reiste land og strand rundt for å delta på utallige arrangementer og foredragsserier.

Et langt og innholdsrikt liv er over, og vi er mange som ønsker å takke for flotte år sammen med Anne-Karin. Vi lyser fred over hennes minne.

På vegne av ansatte og miljøet rundt Norges Hjemmefrontmuseum,

Arnfinn Moland
Petter Ringen Johannessen

Powered by Labrador CMS