Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen og optimalisere vår nettside. Ved å bruke nettstedet godtar du vår bruk av denne informasjonen. Les mer om dette i vår personvernerklæring

 

 

forum_1247_militærpolitifratilaforum_1247_militærpolitifratilahttp://forsvaretsforum.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=7966Emma Tuneid er i førstegangstjeneste som militærpoliti og skal under øvelsen være med politibetjent Stig Kolstad på patrulje. FOTO: PAAL RAVNAAS/forum-media/PubImages/Politi og MP på patrulje sammen PR-FOTO.jpgEmma Tuneid er i førstegangstjeneste som militærpoliti og skal under øvelsen være med politibetjent Stig Kolstad på patrulje. FOTO: PAAL RAVNAAS

Politi og militærpoliti kjører sammen

Foruten norsk politi, patruljerer også en hel bataljon av utenlandsk og norsk militærpoliti øvelsesområdet under Trident Juncture.

Forsvaret og Politidirektoratet er som ved tidligere øvelser enige om at sivilt politi og militærpoliti kan patruljere sammen under Nato-øvelsen. Under denne Nato-øvelsen skal også militærpoliti fra andre nasjoner kjøre i samme biler som sivilt politi, og også i sine egne og innleide biler.

– Kjempespennende for meg, sier førstegangstjenestegjørende Emma Tuneid som er med i politibilen som politibetjent Stig Kolstad kjører. Vi treffer dem i Hedmark, i det som er Rendalen kommune sentrum.

– Jeg er vernepliktig i militærpolitiet og har vært i Forsvaret i tre måneder, forteller Tuneid.

– Hadde du forventet slik tjeneste da du rykket inn i høst?

– Nei, absolutt ikke. Dette er veldig interessant for meg. Jeg skal bidra så godt jeg kan og så skal vi også ha med oss internasjonal militærpoliti i dagene som kommer, sier Tuneid.

 

 

forum_1247_militærpolitifratilaforum_1247_militærpolitifratilahttp://forsvaretsforum.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=7967Emma Tuneid er i førstegangstjeneste som militærpoliti og skal under øvelsen være med politibetjent Stig Kolstad på patrulje. FOTO: PAAL RAVNAAS/forum-media/PubImages/Politi og MP på patrulje sammen PR-FOTO-3.jpgEmma Tuneid er i førstegangstjeneste som militærpoliti og skal under øvelsen være med politibetjent Stig Kolstad på patrulje. FOTO: PAAL RAVNAAS


Politibetjent Stig Kolstad forteller at de har et stort område å holde oversikt over.

– Vi har kjørt fra Savalen, til Tynset og nå ned riksveien til Rendalen. Så det er lange veistrekninger vi skal operere i og langs, sier han.

Pressekontakt Roar Hanssen i Politidirektoratet opplyser at åtte polititjenestemenn til enhver tid vil patruljere området med norsk og internasjonal militærpoliti.

– Det er åpenbart at det blir mer politi på veiene i øvelsesområdet enn det normalt er. Patruljene skal i hovedsak operere og brukes i forbindelse med hendelser som har med Nato-øvelsen å gjøre, sier Hanssen.

 

 

forum_1247_militærpolitifratilaforum_1247_militærpolitifratilahttp://forsvaretsforum.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=7968Her er hele bataljonen av militærpoliti samlet. FOTO: Forsvarets forum/forum-media/PubImages/EAVD1348.JPGHer er hele bataljonen av militærpoliti samlet. FOTO: Forsvarets forum
forum_1247_militærpolitifratilaforum_1247_militærpolitifratilahttp://forsvaretsforum.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=7969Kanadiske Darren Lemire er stabssjef for MP-bataljonen under Nato-øvelsen. FOTO: FORSVARET/forum-media/PubImages/EAVD1274.JPGKanadiske Darren Lemire er stabssjef for MP-bataljonen under Nato-øvelsen. FOTO: FORSVARET


En hel MP-bataljon med 364 militærpolitisoldater jobber under øvelsen. Til nå har MP-bataljonen sørget for eskorter av over 500 militærkolonner og dessuten vært involvert når det har skjedd mindre og større trafikkulykker. Den multinasjonale bataljonen er under norsk ledelse, av sjef for Forsvarets militærpolitiavdelingen, oberstløytnant Terje Ludolf Myhre. Kanadiske Darren Lemire er hans stabssjef. Lemire sier Nato har forhåndsplaner om hvordan militærpolitiet felles skal utføre sine oppgaver.

– Men vi er selvsagt avhengig av sivilt politi og myndigheter for å gjennomføre oppdraget vårt. Vår oppgave er blant annet å sørge for sikkerhet i trafikken og generell sikkerhet for styrkene på bakken, sier han.

De ti nasjonene som er med i MP-bataljonen er: Norge, Canada, Tyskland, Danmark, Sverige, Polen, USA, Romania, Belgia og Italia. Flere av nasjonene har med egne militærpolitibiler.

 

 

forum_1247_militærpolitifratilaDette er øvelsen Trident Juncture 2018<p class="forsvaretElement-p">​Rundt 50 000 soldater fra 31 land skal øve på å forsvare Norge. </p><p class="forsvaretElement-p">Det er den største Nato-øvelsen siden Den kalde krigen.</p><p class="forsvaretElement-p">Trident Juncture 2018 vil skje i tre hoveddeler: </p><p class="forsvaretElement-p">En deployeringsfase fra august til oktober </p><p class="forsvaretElement-p">En feltøvelse fra 25. oktober til 7. november </p><p class="forsvaretElement-p">Og til slutt en kommandoplassøvelse fra 13. til 24. november.<br></p><p class="forsvaretElement-p">Soldater, utstyr og militærmateriell fraktes fra de ulike deltakernasjonene og til 27 ulike ankomststeder i Norge. <br></p><p class="forsvaretElement-p">Materiellet og personellet fraktes til Norge med cirka 180 flytransporter og 60 skipstransporter. </p><p class="forsvaretElement-p">Fra de ulike ankomststedene fraktes utstyret deretter videre til øvingsområdene med tog og lastebiler. </p><p class="forsvaretElement-p">Det skal etableres og bygges rundt 50 leirer i forbindelse med øvelsen. Halvparten av leirene vil huse over 500 personer, og den største bygges for rundt 5 500 mennesker.<br></p><p class="forsvaretElement-p">Feltøvelsen vil foregå i områdene sør for Trondheim og nord for Rena i Østerdalen. I tillegg blir det sjøaktivitet langs Norskekysten og Nordsjøen samt mindre områder i Østersjøen og Skagerrak. </p><p class="forsvaretElement-p">Det blir også luftaktivitet i luftrommet over Norge, Sverige og Finland<br></p><p class="forsvaretElement-p">Forsvaret forventer at 130 fly, 70 skipsfartøy og 10 000 kjøretøyer skal delta.</p><p class="forsvaretElement-p">Ifølge Forsvaret har NATO og Forsvaret inngått kontrakter for rundt 1,5 milliarder kroner med norsk næringsliv i forbindelse med øvelsen. </p><p class="forsvaretElement-p">Det skal etableres rundt 35 000 senger, serveres 1,8 millioner måltider og leveres 4,6 millioner flasker med vann. Det skal også vaskes 660 000 kilo med klær under øvelsen. <br></p>forum_1247_militærpolitifratila


Publisert 27. oktober 2018 09:04..